Figyeljünk a hajléktalanokra!

2022.11.03. 19:25

A krízisidőszakban egyre többen éjszakáznak a szállóban

Megkezdődött a krízisidőszak. Kaposváron legalább napi két alkalommal járják a szociális munkások a köztereket, parkokat, hogy feltérképezzék az utcán élő hajléktalanokat. Egyre többen a szállón töltik az éjszakát, ahol csaknem nyolcban hajléktalant szállásoltak el már a tél beköszönte előtt.

Góz Lilla

Fotó: Lang Robert Kaposvar

– Gyűjtöm a D-vitamint, de délre bemegyek a szállóba – mondta József, aki évek óta hajléktalan. A szociális munkások délelőtt bevitték a szállóra, hogy ne kelljen kisétálnia. November másodikától megkezdődött a krízisidőszak, naponta több alkalommal járták körbe azokat a parkokat, köztereket, ahol hajléktalanok szoktak lenni.

–  Nyáron készítettünk egy útvonaltervet, szeptemberben ellenőriztük a készleteket, mint a matrac, hálózsák, izolációs fólia és mindig viszünk meleg teát is – mondta el Nagy Bernadett, a Nyitott Kapu Gondozási Központ vezetője. Megjegyezte: kérik a lakosságot, ha valaki közterületen hajléktalant lát, hívja a szállót, vagy ha olyan állapotban van, riasszák a mentőket.  Mivel nem mindig vannak fix helyen a hajléktalanok, hanem mozognak, de sokuk rossz egészségügyi állapotban van, így a lakosság nagy segítségükre lehet a szociális munkásoknak. Hozzátette: azoknak, akik nem szeretnének a szállón éjszakázni, nekik polifoamból készült éjszakai menedéket, iglukat állítottak.  

– Mind a hat hely foglalt már, ezekben meleg párnák, takarók találhatóak, valamint a szállóban 70-80 közötti hajléktalan alszik bent, az engedélyezett férőhelyet bőségesen túlléptük már – mondta el Nagy Bernadett. Kiemelte: azt tapasztalják, hogy a többség éjszakára bejön hozzájuk. Az ünnepek alatt három érdeklődőjük volt, köztük volt olyan is, aki nem somogyi, de környékén már telt ház volt a szállón. A betegszobában is két rossz egészségügyi állapotban lévő hajléktalant is elszállásoltak. A napi háromszori étkezés mellett Béres-cseppet és C-vitamint adnak a klienseknek és napokon belül az influenza elleni oltást is felvehetik.

 – Fel vagyunk készülve arra, hogy még jobban növekszik az igény az éjjeli menedék iránt, még 20-21 embert tudunk fogadni, igyekszünk mindenkinek segíteni – mondta el Nagy Bernadett.

Élelmiszert mentenek a lakóiknak 

Előfordul az is, hogy az ország másik végén lakónak vettek vonatjegyet és így el tudott jönni rokonaihoz, akik segítették. Próbálják a bennlévőknek a tartalmas időtöltést biztosítani. Segítenek egy önéletrajz megírásában, de lehetőség van könyvet, újságot is olvasni. A Magyar Élelmiszerbank Egyesület és a fenntartó, Magyar Vöröskereszt Somogy Megyei Szervezet révén élelmiszermentési programban vesznek részt, a multiáruházakból hoznak el élelmiszert, többségében pékárut. Segítik azokat is, akik albérletben laknak és a kevés keresetükből már nem jut ételre. A  Magyar Vöröskereszt Somogy Megyei Szervezetét is érintik az energiaköltségek növekedése. Több intézményt tartanak fenn, mivel korábbi szerződéseik lejártak, így most várják a szolgáltat új ajánlatát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában