Fotók

2022.11.24. 13:52

Mostanra a klinika kedvence lett Lenke, a pónicsikó

Lenke, a pónicsikó bő egy hete él Bellai Veronikáék zselickisfaludi házának egyik lakószobájában. A szobában nevelt pónicsikó a hét elején műtéten esett át, gazdái egyre fáradtabbak, de kitartóak.

T. B.

A kéthetes csikó bal hátsó csánkja begyulladt, ököl méretűre duzzadt. Emiatt intenzív ellátásra szorult, antibiotikumos kezelést kap, naponta kétszer be kell szállítani a Pannon Lógyógyászati Szolgálat klinikájára.

– Tűvel megpróbálták leszívni a váladékot, ami nem teljesen sikerült, mert gyulladásos gócok keletkeztek, amelyek nem jöttek át a tűn – mondta Király Emma, Lenke gazdája. – Bódításban ejtettek három vágást három ízületi tokon, amelyen keresztül kitisztították az ízületet. Tegnap kiderült: az ínhüvelye is begyulladt, amelyet bódításban, tűvel sikerült kitisztítani – mesélte Bellai Veronika lánya. Lenke a gondos ellátás ellenére a köldökén keresztül fertőzést kapott, amikor született. A kancának kevés volt az előteje, amely a baktériumot semlegesíthette volna. Hétfő óta antibiotikumos kezelést kap, ami annyit tesz, hogy naponta kétszer be kell szállítani a Pannon Lógyógyászati Szolgálat klinikájára.

– Az orvosok számára Lenke egy igazi kihívás. Állandóan ölben van, az asszisztensek váltják egymást, hogy cucliztathassák, Lenke ott teljesen kivirul. Itthon kissé mélabúsan veszi tudomásul, hogy senki nem ugrál annyit körülötte.

Fotók: Muzslay Péter

– A hét öt napjából eddig két napot teljes egészében a klinikán töltöttünk, ahol Lenke lett a kedvenc. „Kiemelt projektként” kezelik. Az orvosok mindent kipróbálnak, ami jót tehet neki, Lenke egy igazi kihívás. Állandóan ölben van, az asszisztensek váltják egymást, hogy cucliztathassák, Lenke ott teljesen kivirul. Itthon kissé mélabúsan veszi tudomásul, hogy senki nem ugrál annyit körülötte – mesélte Bellai Veronika.

– Lenke sok emberi szót ismer, hiszen állandóan velünk van. Néha ránk szól a saját nyelvén. Szintre teljesen szobatiszta, mindig kint végzi el a dolgát. Teljesen átálltunk a tápszerre, amiből nagy adagokat eszik. Éjjel háromszor jelez, hogy éhes, olyankor megetetjük. Kezd vaskossá válni, és a pónik akaratos jelleme is kezd előbújni belőle. Örülnék, ha az antibiotikumos kezelést egy kicsit szüneteltetni lehetne, hogy az immunrendszere erősödjön. A legfontosabb az volna, ha elkezdené terhelni a lábát, hogy a mozgással a vérkeringése is meginduljon – tájékoztatott Bellai Veronika, aki úgy fogalmazott: bármilyen segítséget elfogad, amely Lenke felépülését szolgálja.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában