Lovassport

2022.12.16. 10:38

Együtt fejlődött a horvát-magyar lovasképzés

A régió lótenyésztését, lovas turizmusát és lovassportját igyekszik fellendíteni az a határon átnyúló közös projekt, amely uniós és nemzeti kiegészítő támogatásból fejlesztette a magyar és horvát lovasképzést a felsőoktatási intézményekben, derült ki a csütörtöki projektzáró rendezvényen.

Kovács Gábor

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Kaposvári Campusának jogelődjeként még a Kaposvári Egyetem és a Križevci Mezőgazdasági Főiskola kötött megállapodást 2020-ban, és a projekt most lezárult. A konzorcium vezetője a Križevci Mezőgazdasági Főiskola volt, és a teljes költségvetés 286 ezer eurót tett ki. Ennek keretében megújították a kaposvári campus lótenyésztő és lovassportszervező alapszakának tantervét és az oktatás eszközparkját. A tananyagok és a kurzusok anyagai magyar, horvát és angol nyelven készültek, hogy a hallgatók számára könnyen érthetőek legyenek a határon túl is, mondta Bokor Árpád, a MATE egyetemi docense. 

A projektben olyan pilot programot fejlesztenek, melynek célja, hogy olyan szakembereket képezzenek, akik a lovasterápiás fejlesztések biztonságos lebonyolítását segíteni tudják. A pályaszolgálati alapismeretek kurzuson résztvevők elsajátíthatják az olimpiai lovas szakágak, a díjlovaglás, a díjugratás és a lovastusa rendezésekor felmerülő feladatok megoldásának módszereit. A lovasturizmus tananyag a lovastúrákról és hagyományőrző magyar és horvát lovas bemutatókról is tartalmaz ismereteket. A lovas ágazat jövedelmezősége a ló teljesítményétől függ, ezért a genetikai háttér mellett a szakszerű tartásról és takarmányozásról is tanulhatnak az érdeklődők.

Eszközre is jutott 

A támogatásnak köszönhetően vásárolt eszközök is elősegítik az oktatást. Az életnagyságú lómodell igazi szemléltetést nyújt, a mérőeszközökkel az istállók klímáját, higiéniáját lehet monitorozni. A beszerzett szívritmusmérővel mind a ló, mind a lovas edzettsége és teljesítménye mérhető. A pályázati forrásból 15 teljes lófelszerelést is tudtak vásárolni. A projektben a hippológia (lovakkal foglalkozó tudományág) tantermet is bebútorozták. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában