Közgyűlés

2023.02.10. 13:57

A költségvetés elfogadása után a horvátokhoz utazik az elnök

Új irányt vehet az együttműködés a horvátokkal. Somogy nemzetközi kapcsolatait fűzné szorosabbra a vármegyei közgyűlés, erről is szó esett a testület pénteki ülésén a kaposvári Vármegyeházán, emellett elfogadták az idei költségvetést is.

Kovács Gábor [email protected]

Fotó: Lang Róbert

Jövő hét elején Horvátországba utazik Biró Norbert, a közgyűlés elnöke, jelentette be az egyik napirendi pont tárgyalásakor. Utazásának célja, hogy találkozzon a határon túli magyar kisebbség vezetőivel, mert a somogyi és a baranyai önkormányzat bevonásával közösen alkotnak fejlesztési terveket, és egyeztetnek az együttműködés lehetőségekről. Tudomása szerint miniszteri szinten is megegyeznek a határon átnyúló uniós programokról, az Interregről, ami előre lendítheti a határmenti régiók fejlődését. 

A közgyűlés két tartózkodással fogadta el a Somogy Vármegyei Önkormányzat és hivatala 2023. évre tervezett költségvetését, melyet hiány nélkül, több mint 2,3 milliárd forintos főösszeggel terveztek meg. A kiadások között kiemelt helyen szerepelnek a jelentősen megemelkedett közüzemi díjak előirányzatai. Január elsejétől az elektromos áram ára a nyolcszorosára emelkedett, a gáz ára pedig a szolgáltatóval kötött megállapodásnak megfelelően kétszeresére nőtt, sőt a lejáró a gázszolgáltatási szerződés miatt akár további emelés várható. Folytatódik a Vármegyeháza és a volt levéltár felújítása, hangzott el a közgyűlésen. 

megyei közgyűlés
Fotós: Lang Róbert 

A képviselők a költségvetés elfogadását követően döntöttek a Somogy Megyei Vállalkozói Központ Alapítvány névváltozásáról, mely a hatályos jogszabályok szerint Somogy Vármegyei Vállalkozói Központ Alapítványra módosult. Emellett beszámoltak az önkormányzat tavalyi nemzetközi tevékenységéről és idei terveiről. Kiemelt feladatként határozták meg a Hargita megyei kapcsolat szorosabbra fűzését, valamint a többi testvérmegyével történő együttműködés folytatását.  

 

A somogyi identitást erősítik a pályázatokkal 

A költségvetésben szerepelnek a vármegyei önkormányzat és a települési önkormányzatok közös pályázatai is. Jelenleg ez 50 még futó TOP-os pályázatot érint, és mintegy 150 TOP Plusz-os pályázatot tartalmaz. A költségvetésben helyet kapott egy somogyi identitást megerősítő pályázat is, ennek segítségével rendezvényeket tarthatnak a települések. A „Somogyban biztonságban” című pályázatnak köszönhetően egy kisbusz beszerzését támogatták a Somogy Vármegyei Rendőr-főkapitányság számára. A képviselők elfogadták a Somogy Vármegyei Önkormányzat és hivatala közbeszerzési szabályzatainak módosítását, illetve az idei közbeszerzési terveit is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában