Fotók

2023.04.02. 11:02

A bolondok aranyát keresték a petörkei futók

Első alkalommal rendezett nagyszabású futóversenyt a FUTaMÉRŐ Sport és Kulturális Egyesület, amely bolondok napján a Petörke-völgybe csábította a futókat, hogy megtalálják a Bolondok Aranyát.

Klein Péter

Fussatok, bolondok! – hangzott el a szpíker szájából miközben elrajtolt a félmaraton mezőnye az első alkalommal megrendezett Bolondok Aranya elnevezésű futóversenyen, a Bárdudvarnok mellett található Petörke-völgyben. A rendező, FUTaMÉRŐ Sport és Kulturális Egyesület, logisztikai partnerével, a Magyar Honvédség Lahner György 2. Ellátóezreddel közösen bár első ízben szervezett nagyszabású versenyt, de minden bizonnyal nem utoljára, ugyanis minden igényt kielégítő, remek hangulatú rendezvényt tudhatnak maguk mögött. Ehhez a jó érzékkel megválasztott, csodás környezet és a sportoláshoz kiváló időjárás is hozzájárult.

– A verseny nevének ötletét az adta, hogy amatőr futóként gyakran megkapjuk: fusson, aki bolond, így kézenfekvő volt a Bolondok Aranya elnevezés és az április elsejei időpont – tudtuk meg a futás egyik szervezőjétől, Pintér Beátától. – A verseny szlogenje: futóknak futóktól. Régi elképzelésünk vált valóra, egy olyan nagyszabású sportesemény megszervezése, amely kizárólag a futókért jött létre. Azzal az elvvel, hogy a távok között mindenki, korosztályról függetlenül találja meg számára a megfelelőt, legyen amatőr vagy profi sportoló, mert véljük, csak a futók tudják, látják, mi kell egy jó hangulatú, de kemény versenyhez. Emellett szerettük volna megszólítani a családokat is, így a legrövidebb távot úgy alakítottuk ki, hogy az a gyerekek számára is könnyedén teljesíthető legyen, egy a csodaszép környezetben, ahol a kirándulásra, horgászatra is lehetőség nyílik.

A Petörke-tó körül, aszfaltos illetve murvás utakon kialakított körpályán különböző távokat választhattak az indulók. A hosszútáv szerelmeseit egy hat órás időfutammal, illetve maratonnal várták szervezők, akik emellett egy félmaratoni, egy 12 kilométeres, illetve egy 3200 méteres táv rajtjánál is eldörrentették a startpisztolyt. A futamok közben különböző frissítővel kínálták a futókat, az eredményhirdetést követően pedig jógaórával és masszázzsal gondoskodtak a megfelelő regenerációról.

– Folyamatos felkészülésből érkeztem a versenyre, hiszen csapattársaimmal minden szerdán futunk Kaposvári egyik legmeredekebb utcáján, a Kálvárián, de emellett hétfőn és a hétvégéken is szakítunk időt arra, hogy hódoljunk a hobbinknak – mondta Karancz Tamás, aki a FUTaMÉRŐ színeiben teljesítette a félmaratoni távot. – Életmódváltáskét, még 2014-ben kezdte el futni, előbb egyedül, de amint megismerkedtem a FUTaMÉRŐ csapatával egyre komolyabban vettem és egyre hosszabb távokat teljesítettem. A Bolondok Aranya számomra nem verseny, hanem örömfutás volt, hiszen a szervezőknek is az volt a célja, hogy mindenki érezze jól magát. Az év során lesznek nagyobb versenyeink, hiszen a csapattársaimmal rajthoz állunk az Ultrabalaton és az Ultra Tisza-tón is.

A Bolondok Aranya dobogósai: 
Maraton: 1. Róka Károly (3:47.37), 2. Dörnyei András (4:07.12), 3. Kiss Mirella (4:13.49).
Félmaraton: 1. Bözsöny Zsolt (1:24.09), 2. Zieger Zsolt (1:38.27), 3. Hosszú János (1:39.21).
12 km: 1. Mészáros Attila (0:57.21), 2. Magyar József (0:59.00), 3. Csatári-Szűcsné Dr. Kiss Boglárka (1:00.31).
3,2 km: 1. Halász Zalán (0:14.10), 2. Kakas József (0:14.22), 3. Páhoki Sarolta Zsófia (0:14.25).
Hat órás futás: 1. Szabó Csaba (72 km), 2. Papp János (60 km), 3. Győri Márta (60 km). 

A szervező, FUTaMÉRŐ egyesület 2015 nyarán alakult, egy helyi rendezésű futóverseny kapcsán. Az akkor még tucatnyi futót számláló csapat létszáma mára hetvennégyre emelkedett. 2017 óta minden év októberében megrendezik Kaposmérőben, a hat órás Örömfutás nevű családi futórendezvényüket, amikor egy napra futók, az őket kísérő kerékpárosok, rolleresek, futni és kocogni szerető családok árasztják el a település utcáit. Eseményükre az ország minden részéről érkeznek, többszörös neves magyar bajnokokat is vonzott a rendezvényük. 

A közösség számára szervezett sporteseményeken kívül számos jótékonysági tevékenység is kapcsolódik a nevükhöz, mert hiszik: nem csak kapni, adni is jó. 2018-ban a súlyosan vagy krónikusan beteg gyerekeknek és családjaiknak sorsfordító élményeket szervező Bátor Tábor Alapítvány futónagykövetei voltak, a futásaikkal pénzt gyűjtöttek a gyermekek táboroztatásához. Az évzárójukon pedig egyik társunk nemzetközi versenyére gyűjtöttünk. Következő év februárjában egy látókörükbe került, nehéz sorsú, Kaposszerdahelyen élő családnak adtak ruha-, élelmiszer- és pénzadományt, míg az évzárójukon a Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház Mosdósi Kardiológiai részlegének adományoztak. 

2021-ben súlyos betegséggel küzdő, nem a környéken élő futótársuknak gyűjtöttek és nyújtottak anyagi segítséget kezelésének terheihez. 2022-ben jött létre a „Jónak lenni jó” kampányuk, melyben a kaposvári Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény tanulóinak adtak tableteket a szeptemberi tanévkezdéskor. Ehhez a kampányukhoz kapcsolódott a szeptemberben szervezett futóversenyével a kaposvári Magyar Honvédség 64. Boconádi Szabó József Logisztikai Ezrede. Vallják, hogy sok ember életét tudják még megváltoztatni a sport és a mozgás szeretetén keresztül.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában