Olvasónk jelezte

2023.04.06. 12:00

Aludni sem tudnak, úgy félnek a fáktól szélvihar idején

Az utóbbi időben szörnyű szélviharok tombolnak országszerte, és mint ahogy ebből Somogy több térsége , úgy Nagyatád sem marad ki – hívta fel a figyelmünket erre Kovács János és felesége.

Kovács Gábor

Családjuk egy körforgalom közelében él. Azt látták, hogy az erős szél néhol tövestől csavarta ki a fákat, hatalmas károkat okoz az épületekben, és sokszor csak a szerencsén múlik, hogy emberekben nem tesz kárt. Szerkesztőségünknek címzett levelükben megjegyezték az esetet, amiről a Somogyi Hírlapban olvastak, hogy Kaposváron egy középiskolára dőlt egy fa, és arra is emlékeztek, amikor pár éve Nagyatádon a feldíszítésre szánt fenyőfát döntött ki a szél. Egy hete a nagyatádi Hunyadi utcában szintén kidőlt egy fenyő. Korábban a helyi fürdő parkjában sok fát kivágtak a veszélyességük miatt, állították. 

– A házunk előtt egy park terül el, tele fenyőfával – mondta Kovács Jánosné. – Az ágak a kertünkbe lógnak, túl közel vannak. A nagy szélviharok idején annyira félünk, hogy éjjel aludni sem merünk. Férjem 90 éves, én a 83. életévemet töltöm. A páromat négy éve combnyaktöréssel megműtötték, azóta csak bottal képes járni, természetesen nagyon lassú tempóban. Nekem másfél éve eltört a vállam, és én sem érzem magam olyan erősnek, hogy egy ilyen vihar idején esetleg ki tudnék menekülni egy fa alól, ha véletlenül ránk, vagy a házunkra dőlne. 

Az idős asszony azt állítja, hogy a fák nagyjából 60 évesek, 25 van belőlük egymás mellett. Korábban Ormai István polgármesterhez fordultak a panaszukkal. Ennek az lett az eredménye, hogy az önkormányzat három fát kivágatott, de azokat nem, amik az idős házaspár kertjéhez közel állnak. Kovács Jánosné szerint a polgármester azt mondta nekik, hogy fáj a szíve a fákért. A két nyugdíjas is szépnek tartja őket, de félnek a veszélyességüktől. 

Megkerestük Ormai Istvánt, aki felelevenítette nekünk, hogy mi történt a régi panasz ügyében. 
A házaspár kérésének megfelelően az önkormányzat szakértőkkel vizsgáltatta meg a fenyőcsoportot, és a fák közül azokat vágták ki, amiket a szakértők veszélyesnek ítéltek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában