Munkában a jégűzők

2023.04.19. 07:00

Beüzemelték Somogyban a jégelhárító rendszert

Beüzemelték április 15-étől a jégelhárító rendszereket Somogyban. Már az első napon be kellett kapcsolni a talajgenerátorokat. A szeszélyes tavaszi időjárás miatt pár éve nem május elsején, hanem április 15-én kezdik működtetni a jégelhárító rendszert.

Góz Lilla

20220526 Kiskorpád Kilyuggatta a tetőket a szerda esti vihar. Kiskorpádon nem csak a palákat, hanem a cseréptetőket is betörte a tojás nagyságú jég. Elkeseredettek az epertermelők is, fóliasátraik darabokban és a szabadföldi ültetvényük is romokban. Fotó: Lang Róbert LR Somogyi Hírlap

Fotó: Lang Róbert

Már a legelső napon be kellett kapcsolni a jégelhárító rendszert Somogyjádon. 
– Négy órán át működtettük április 15-én a talajgenerátort – mondta Kovács Zsolt, aki ötödik éve kezeli a francia elv alapján működő rendszert. – Egy applikáción keresztül kapjuk a jelzéseket, a tavalyi szezonban 60 alkalommal kellett a berendezést elindítani. 

Kovács Zsolt kiemelte: ezüst-jodid tartalmú hatóanyagot égetnek el, ami feláramlik a felhőkbe, ott csökkentve a kialakuló jégszemcsék méretét. – A jégesők előfordulásának valószínűsége nem zárható ki teljesen a rendszer működtetésével – jegyezte meg Kovács Zsolt –, de a lehulló jégszemcsék mérete kisebb lesz. 

1998 óta kezeli a talajgenerátort Szőlősgyörökön Csiga Zoltánné. – Tavasztól őszig 24 órás felügyeletre van szükség – mondta el a szőlősgyöröki nyugdíjas. – A talajgenerátor a kertünkben van és a család minden tagja tudja kezelni. A tapasztalatok szerint április második fele és a május a legmozgalmasabb, sokszor éjjel is be kellett kapcsolni a generátort ebben az időszakban, akár több órára is. – Fontosnak tartjuk a rendszer működtetését – jegyezte meg. – Szőlőtermesztéssel foglalkozunk és érdekünk megvédeni a helyi és környékbeli gazdák mellett a saját termésünket is. 

A jégverést teljesen kizárni nem lehet, de a jégszemcsék méretét mérsékli a rendszer.

Egy forint harminchármat óvhat meg

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Somogy Vármegyei Igazgatóságának tájékoztatása szerint Somogyban hatvanhárom kézi és négy automata rendszer működik. A működtetéshez az Agrárminisztérium a Kárenyhítési Alapból országosan évi 1,5 milliárd forintot biztosít. Az előzetes számítások szerint minden, a rendszerre fordított 1 forint 33 forint éves termelési értéket óv meg, éves szinten ez 50 milliárd forint megmentett termelési értéket jelent. 2017-ben, az utolsó évben, amikor még nem működött az országos lefedettségű jégkármérséklő rendszer, közel kétszer ekkora, összesen 72 ezer hektárnyi mezőgazdasági jégkárt jelentettek a gazdák. 
 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában