Fotók

2023.04.05. 07:01

Gombostűméretű szegek tartják a tojáson a patkót

Somogyvári műhelyében csaknem másfél évtizede készíti különleges húsvéti alkotásait. Nem csak a tojásokra kerülő patkókat, hanem a szegeket is maga gyártja, amelyekkel a törékeny tojáshéjra rögzíti a varázslatos mintákat.

Góz Lilla

20230311 Somogyvár A somogyvári Hanzel Csanád László (képen) liba, tyúk, illetve strucc tojást is patkolt már, mûveit a mûhelyében tekinthetik meg az érdeklõdõk. A somogyi alkotó családi hagyományokat folytat, 2006 óta foglalkozik tojáspatkolással, a mûvein látványos minták, motívumok láthatóak, rekordja egy libatojás, amelyen 943 patkót helyezett el. Fotó: Lang Róbert lr Somogyi Hírlap

Fotó: Lang Róbert

Szép rendben sorakoznak a megpatkolt tojások Hanzel Csanád műhelyében a polcokon: vannak köztük fehér kacsatojások, de tyúk-, liba-, fácán- és még emu- és strucctojás is található a somogyvári portáján. A porta lakója a garázsát alakította át műhellyé, bennünket is ott vezetett be a tojáspatkolás titkaiba. – Először meg kell tisztítani, zsírmentesíteni a tojásokat, majd kifújom és csak ezután kezdődhet a minták rajzolása – mutatta az alkotás folyamatait a tojáspatkoló. 

– Ólomlemezekre rajzolok szabad kézzel mintákat, sohasem használtam sablonokat – mondta Hanzel Csanád. – Nem csak patkót, de virágot, termésdíszeket, állat- és emberfigurákat is készítek. Egy ablaktörlőmotorral meghajtott fúróval rögzítem a mintákat a tojásra, gombostűméretű szegekkel. 

A tojáspatkolás mesterségét édesapjától tanulta, aki Guinness-rekordot is megkísérelt. 1202 patkót rakott fel egy lúdtojásra, s ezeket 3600 patkószeggel rögzítette. – Édesapám hagyatékát igyekszem továbbvinni, persze a magam stílusában – mondta a somogyvári kézműves, aki otthonában, vitrinekben több száz patkolt tojást állított ki. Van köztük címeres, virágmintás, sőt még a Somogyi Hírlap is felkerült egy tojásra. 

– Sok türelem kell hozzá, de nagyon szeretem csinálni, teljesen kikapcsol a hétköznapokból – mondta lapunknak az alkotó. 
Húsvét előtt sok csoport – családok, óvodások – keresik fel, hogy megcsodálják különleges alkotásait. – Érdeklődve, csillogó szemekkel nézik még a falusi gyerekek is a patkolt tojásokat. Óvatosan veszik a kis kezükbe az alkotásaimat. Volt olyan látogatóm is, aki azt hitte, hogy a minták ragasztva vannak – mesélte mosolyogva a tojáspatkoló. Hanzel Csanád március óta nyugdíjas lett. Azt mondta, ennek leginkább azért örül, mert még több ideje jut kedvenc időtöltésére, a tojáspatkolásra. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában