Fotók

2023.04.17. 17:27

Új alapokra helyezik az oktatást az informatikai képzőközpontban

Aláírták a Kaposvári Informatika Ágazati Képzőközpont Nonprofit Kft. társasági szerződését, ennek köszönhetően új alapokra helyezték az informatika oktatást Somogyban. Az új intézmény duális képzőhelyként biztosítja az oktatás számára szükséges infrastruktúrát, a korszerű eszközöket és technológiát, illetve a képzett tanárokat, oktatókat.

Kovács Gábor

Fotó: Lang róbert

A 16 éves Szijj Bence az Eötvös informatika szakán tanul, és nagyon jó lehetőségnek tartja az új képzőhelyet. 
– Kiskorom óta érdeklődöm az informatika és elektronika után – mondta a tanuló. – A hardver területén a szerelés is vonz, de weboldalakat, egyszerűbb kalkulátorokat is alkottam már. 

A Kaposvári Szakképzési Centrum (KSZC) ágazati képzőközpontot alakított ki az Eötvös Loránd Műszaki Technikum és Kollégium Damjanich utcai kollégiumi épületének felső szintjén. A
képzőközpont hat csoportterme egyidejűleg 90 diák foglalkoztatását teszi lehetővé. Informatikai rendszer- és alkalmazás-üzemeltető technikusokat, illetve szoftverfejlesztő- és tesztelő technikusokat képeznek majd itt duálisan, vagyis a diákok cégeknél tanulják ki a szakmát. 

–  Elsajátíthatják napjaink informatikai tudása mellett a jövő korszerű ismereteit is – mondta az átadón Csiba Ágota, a KSZC kancellárja. – Így tájékozottak lesznek a kiberbiztonság, a mesterséges intelligencia, a 3D technológia vagy a robottechnika területén is. A cél az, hogy minél több, a felsőoktatásban továbbtanuló diák szerezhessen mérnöki diplomát az informatikában. 

A képzőközpont több mint 270 millió forintos pályázati forrásból valósult meg, ebből az összegből az építkezés költségén kívül a számítástechnikai eszközök beszerzése is jelentős tételt, majdnem 100 millió forintot tett ki. A pályázat segítségével 100 fiatal tanulhat itt öt tanfolyamon, 2023 őszétől. A szakképzésben résztvevők mellett a gimnáziumokban tanulók érettségi utáni szakképzése is kiemelt figyelmet kap a képzőközpontban. Szita Károly polgármester elmondta, hogy közös célokhoz találtak egymásban partnereket, hiszen Kaposvár újraiparosítása mindenkinek munkalehetőséget és magasabb bért ígér, ám ehhez az informatika fejlesztése elengedhetetlen.

A kalapácsos embereket leváltják az informatikusok 

– Ma már nincs olyan gyártási technológia, amelynek központi eleme ne a számítógép lenne – mutatott rá Sztankó Attila, a Kométa 99 Zrt. gazdasági igazgatója. Ők akár évi 10-15 képzőközponti végzősnek is munkát tudnának adni. 

A Kométa vezetői mellett a képzőközpont többi partnere is szót kapott a megnyitón. Jóföldi Endre, a Precognox Informatikai Kft. ügyvezetője az átadáson arra hívta fel a figyelmet, hogy a digitális írástudáshoz ma már minden szakma esetében szükség van.

 Zimre István, a Bázis Informatika Kft. ügyvezetője megjegyezte, hogy évek óta részt vesznek a duális képzésben, de az ágazati képzőközpont számukra is szélesebb palettát nyújt. Marics István, a képzőközpont vezetője kijelentette, arra törekednek majd, hogy munkában és piacképes tudású szakemberekben adják vissza a kapott támogatást az alapítóknak. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában