Agrártudományi Szekció

2023.04.04. 17:24

Missziójuk a tehetséggondozás: elkezdődött a 36. OTDK

Húsz év után ad ismét otthont Kaposvár az Országos Tudományos Diákköri Konferencia Agrártudományi Szekciójának. A jövő agrárszakmai elitjét fogadó rendezvényen április 4-6-a között mutatják be a hallgatók tudományos dolgozataikat, kutatásokat.

Góz Lilla

Fotó: Lang Róbert

Doma Miklós, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Kaposvári Campusának végzős agrármérnök hallgatója. Először vesz részt az Országos Tudományos Diákköri Konferencián. –  Négy helyszínen vizsgáltam 39 korai, közép és kései kukorica hibridek terméshozamát és a szemnedvességét, kiderült, hogy a júliusi légnedvesség és a magasabb tőszámmal nagyobb hozam érhető el – mondta el a hallgató. Hozzátette: fonyódi családi gazdaságukban fűszerpaprikát termesztenek és szeretne a jövőben agrárpályán elhelyezkedni. Gyuricza Csaba, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem rektora köszöntőjében kiemelte: 23 magyar felsőoktatási intézményből 284 pályamunkával neveztek és 29 szakmai tagozatban mutatnak be a hallgatók. – A tudományos diákkör hungarikum, nemzetközi kitekintésben is évtizedeken át egyetlen olyan formája volt a főiskolai és egyetemi életnek, amely a mester és tanítványa partnerségére építve támogatta a tehetségek kibontakozását – mondta el a rektor. Kiemelte: az egyetem célja, hogy a világ 100 legjobb felsőoktatási intézménye között legyen, az elmúlt két évben már száz helyet sikerült előre lépniük. – A város újraiparosítási programot indított, amelynek két alappillére a gépipar és az élelmiszergazdaság és mindkettőben partner a MATE Kaposvári Campusa, óriási mértékben segítenek a két szektorban indított mérnökképzéssel – mondta Szita Károly polgármester. 

– Magyarország agrárország, ezért az agrártudományok kulcsfontosságúak az ország és a nemzet számára – mondta el Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára. Hangsúlyozta, hogy az agrártudományokkal foglalkozó diákok munkája, gondolatai, tudása adja azt az alapot, amelyre az ágazat építhet a jövőben. Jakab István, az Országgyűlés fideszes alelnöke köszöntőjében kiemelte: a következő generációk hihetetlen kihívások előtt állnak. – A létszámában rohamosan gyarapodó világban kell megfelelő mennyiségű, minőségű és az emberek életmódjához igazodó élelmiszert előállítaniuk és szentül hiszek a jövő nemzedékének, a mai fiatal generációnak a képességében, az akaratában, a kitartásában, tudásában, velük egy jó együttműködést kialakítva csodákra lehetünk képesek – tette hozzá.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában