Siker

2023.05.06. 14:00

Egy vezérléscsere sem hozza zavarba a bajnok gépészes diákot

Gépjármű-mechatronikai technikus szakmában első helyen végzett az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny döntőjében Nagy Olivér, a KSZC Eötvös Loránd műszaki technikum diákja.

Harsányi M.

Fotó: Lang Robert Kaposvar

Az elismerést a Szakma Sztár fesztiválon vette át Budapesten. A 22 éves fiatalember odavan az autókért és a motorokért, örömmel jár tuning show-ra, technikai börzére, s bár a technikusi bizonyítványt megkapta, ám a bajnoknak esze ágában sincs leállni a tanulással. Vágya a gépészmérnöki diploma. 

– Meglepődtem és nagyon örültem, amikor kihirdették a végeredményt – mondta Nagy Olivér. – Háromfordulós volt a verseny, februárban írásbelivel kezdtünk. Menet- és légellenállás-számítás, valamint a turbó szerkezeti egységek működésén kívül a hibrid autókkal kapcsolatban is kaptunk kérdéseket. 

Nagy Olivér a nehéz feladatokkal is gyorsan megbirkózott. A második, gyakorlati fordulót a fővárosban rendezték, melyre csak nyolcan jutottak tovább, a döntőn hárman bizonyították felkészültségüket. A kaposvári fiatalember elsőként, a közönség és a két másik induló előtt oldotta meg a feladatot: egy TSI-benzines motornál vezérlést cserélt. 

– Óvodáskoromtól szeretem az autókat és ez a rajongás a mai napig tart – hangsúlyozta a 22 éves fiatalember, aki a Kodály Zoltán általános iskolába járt, a Táncsics-gimnáziumban érettségizett, s a győri Széchenyi István Egyetemen egy évet végzett. – Igyekszem minél többet olvasni, próbálok utánajárni a technikai újdonságoknak, különösen a dízelmotorok érdekelnek. Az elméleten kívül szeretem a gyakorlatot, s erre a középiskolában bőven van lehetőség. 

A győztes kaposvári fiatalember két dolgot jól az eszébe vésett: a rohamos technikai fejlődéssel állandóan lépést kell tartani, s ha munka közben bármilyen probléma adódik, azt tanácsos több szempontból megvizsgálni. Arra a felvetésre, miszerint hol szeretne tíz év múlva tartani, kiemelte: mindenképp a járművek világában marad. Közeli terv, hogy megszerzi a gépészmérnöki diplomát, s rövidesen egy autószerelő műhelyben áll munkába. S ennyi minden mellett mit csinál a szabadidejében? Ha teheti, tuningshow-ra és autóstalálkozóra jár, bringával szívesen leteker egy Deseda-kört, s motorra is szeretne jogosítványt szerezni. Felkészítője, Illés Tibor azt mondta: biztos volt abban, hogy tanítványa kiválóan helytáll az egyik legrangosabb versenyen.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában