Fotók és videók

2023.05.02. 12:13

Felvonulással, virslievő versennyel és májusfa állítással ünnepelt Somogy

Somogyban több településen is őrizték a hagyományt és állítottak májusfát a munka ünnepén, máshol családi programokkal töltötték ezt a napot. Összeszedtük, hogy zajlott a munka ünnepe térségünkben

Sonline

Fotó: Lang Robert Kaposvar

Segesden a régi időket idézve felvonultak a település utcáin. Ahogy arról beszámoltunk a virsli sem maradhatott el, de babgulyás, pörkölt és behűtött sör is várta a felvonulókat. A gyerekek a vattacukros sátrat is fel keresték, de ezen kívül volt még ugrálóvár, arcfestés, majd veterán autók bemutatója.

Ádándon is nosztalgikus majálist tartottak, ott a ringlispíliig traktoros felvonulás szállította az érdeklődőket. Fotókon mutatjuk.

Balatonvilágoson aktívan telt a hétfő, sportos majálist szerveztek. Bemutatók mellett, felnőtteknek és gyerekeknek hirdetett futóversenyen is kipróbálták magukat az érdeklődők, de íjászbemutató és zumba is volt. Nem maradhatott el a majálisokon hagyományos program, vagyis a főzőverseny sem, ami ugyancsak népszerű volt.

A balatonlellei majálison kötélhúzásban és zsákban futásban is összemérték tudásukat a fiatalok, de a virslievő versenyen is bizonyíthattak a falánk gyerekek.

A balatonszemesi fiataloknak vetélkedőt szerveztek, a nagyobbak pedig a virslievő versenyen sörrel öblítették le a falatokat.

Az MSZP siófoki választókerülete zenés főzésre és beszélgetésre invitálta az érdeklődőket, melyre Lengyel Róbert polgármester is ellátogatott.

A kaposvári majálison különböző koncertekkel, gyerekjátékokkal is várták az érdeklődőket, melyre sok család ellátogatott a nap folyamán.

Somogy több településén is állítottak májusfát hétfőn.

Pusztaszemesen minden évben ápolják a hagyományt, idén egy 21 méteres fát díszítettek fel sváb hagyományoknak megfelelően díszes koszorúval is a település központjában. 

Várdán hagyományteremtő jelleggel állítottak májusfát, amelynek helyretételében a településen élő harminc férfi vett részt Kurucz Gábor, polgármester felhívására. 

Jákóban is állítottak májusfát, ott a helyi Lovassport és Kulturális Egyesület vállalta magára a feladatot. 

A magyar nyelvterület nagy részén hagyományosan a május elsejére virradó éjszaka állítottak májusfát. A fát csoportba szerveződve állították a legények a lányoknak, akiknek ez nagy megtiszteltetés volt. Gyakran a közösségeknek is volt egy közös fájuk, aminek a kidöntését ünnepély és táncmulatság kísérte.

Ilyen volt régen

Fonyód város közösségi oldalán osztotta meg Varga István helyi könyvtáros gyűjteményéből származó képeket a régi felvonulásokról. Mutatjuk őket!

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában