Akciós árak

2023.05.19. 11:30

Olcsóbb tej rajzolhat vidám bajuszt nyáron a vásárlók arcára

A magyar termelők és feldolgozók versenyképességének erősítése és a tejtermékek fogyasztói árainak csökkentése érdekében a Tej Szakmaközi és Terméktanács felülvizsgálja a nyers tej árát meghatározó árprognózis módszertanát. Szommer Gábor, a terméktanács somogyi elnökségi tagja szerint ha elfogadják a javaslatot, már a nyáron enyhén mérséklődhetnek a tejtermékek árai.

Harsányi Miklós

Fotó: Lang Róbert

A tejpiaci szakmaközi szervezet és a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) vezetői állapodtak meg. A módosításra a GVH szakértői tettek javaslatot a tej és tejtermékek piacán végzett gyorsított ágazati vizsgálat megállapításai alapján. 
– A felülvizsgálat folyamatban van, a terméktanács a részletek figyelembevételével tárgyalja meg a GVH ajánlásait – hangsúlyozta Szommer Gábor, a Tej Szakmaközi és Terméktanács elnökségi tagja, aki egyben a kaposvári tej­üzem kereskedelmi vezetője. – A Tejterméktanács ülése június közepén lesz, akkor várható döntés az ügyben. 
Szommer Gábor abban bízik, hogy a GVH helyes megállapítást tett. Szerinte az árprognózis módszertanának felülvizsgálatával remény lehet arra, hogy a nyáron enyhén mérséklődjön a tej és tejteremékek ára. Ugyanakkor a korábbi drága takarmányárak, a piaci nehézségek, valamint a költségnövekedés következtében a tejtermelő gazdaságoknak magasak a kiadásaik, s fontos, nehogy veszteséget termeljenek a következő időszakban. 
Úgy nem lehet egy ágazatot hosszú távon fenntartani, ha a piaci szereplők jelentős része mínusszal zár. Szommer Gábor hangsúlyozta: élénken figyelemmel kíséri a piaci folyamatokat, s az ügyben lényeges konstruktív együttműködés. A kaposvári tejüzem kereskedelmi vezetője elmondta, egyelőre a Fino-Food-nál semmilyen közvetlen hatással nem lesz a felülvizsgálat. Társaságuk ugyanis általában hosszú távú, hároméves szerződést köt a beszállítókkal, mely európai uniós árkövető mechanizmuson alapul. 
– Jelenleg is több mint harminc termelővel állunk kapcsolatban, a beszállított alapanyag nagyjából 80 százaléka somogyi – emelte ki. – Naponta közel 180 ezer liter tejet dolgozunk fel, s cégünk 200 munkatársat foglalkoztat. 

A vásárlók örülnének a döntésnek

Hatta József, a Kapos Coop Zrt. kereskedelmi igazgatója azt mondta: az elmúlt bő egy évben sokat drágultak a tej- és tejtermékek, így a tej, a tejföl és a túró is. Bár az utóbbi hetekben egyre gyakoribbak például a sajt­akciók, ám ha az engedmény elmúlik, akkor az adott termék ismét sokba kerül. Hatta József szerint az lenne jó, ha a termelői és a gyártói beszerzési árak a következő időszakban csökkennének, amit a kereskedelem továbbadna a vásárlóknak, így ők kedvezőbben juthatnának az alaptermékekhez. 
– Nem mindegy, hogy egy csomag 125 grammos trappista sajt nagyjából 1300 forint vagy 799 forint – mondta Baracskai Eszter, az egyik kaposvári ABC munkatársa, aki szerint jó lenne, ha a következő időszakban mérséklődnének az élelmiszer­árak. 
A tej, a tejföl, túró és a sajt alaptermék, s bár az májusban az egyik nagykereskedelmi cégtől nagyjából 10 százalékkal olcsóbban vásároltak ESL-tejet, mégis szükség lenne, ha ez tartós lenne, s még több cikkre kiterjedne. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában