Körültekintés

2023.06.24. 10:00

Figyeljünk rá, mit viszünk magunkkal

Góz Lilla

Nyaralás előtt adódhat a kérdés, mi lehet az útipoggyászban, mennyi készpénzt, cigarettát, alkoholt, gyógyszert lehet kivinni és behozni az országba. Milyen engedélyeket kell beszerezni, ha például a házi kedvenc sem marad otthon? 
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal tájékoztatása szerint, ha valaki az Európai Unió tagállamai között utazik, akkor a saját célra vagy ajándékba vásárolt termékek ki- és behozatalára nincsenek korlátozások. Vannak azonban olyan áruk, melyek engedélyhez kötöttek. Veszélyeztetett, vadon élő állat- és növényfajokat, azok élő és élettelen egyedeit, valamint a belőlük készült termékeket, ideértve a vadásztrófeát és a preparátumot is tilos behozni és kivinni. Engedély nélküli behozataláért természetvédelmi bírság, és akár hároméves szabadságvesztés is kiszabható. Az unión belül a házi kedvenc kizárólag olyan állatútlevéllel kísérheti gazdáját külföldre, amit az állat gazdájának lakóhelye szerint illetékes állatorvos állított ki. Az unión belül a jövedéki termékek – például alkohol, cigaretta, üzemanyag – nem kereskedelmi célú szállításához magánszemélynek nem szükséges engedély, de mennyiségi korlátozás vonatkozhat rájuk. Ha úti célunk az EU-n kívülre esik, akkor a kivitelnél a célország jogszabályait is be kell tartani.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában