Piaci körkép

2023.06.23. 11:26

Meggyel, tökkel és cukkinivel szemeztünk a piacon

A rekkenő hőség nem tántorította el a kereskedőket és őstermelőket pénteken, hogy portékáikat kínálják a piacon.

Koszorus Rita

Fotó: Lang Robert Kaposvar

Bár a régi vásárcsarnokban is szinte állt a levegő, mégis sokan teli kosarakkal távoztak innen. Ennek ellenére többen is azt mondták, hogy kisebb a forgalom megszokottnál, a hőség miatt és azért is, mert sokan már vízparton lógatják a lábukat. A keményvonalas őstermelők az árnyékba húzódva szabadtéren várták a törzsvásárlók érkezését, s friss zöldségeket, házi tojást kínáltak a megszokott minőségben.

Jól fogytak a gombák is. Az egyik standnál megtudtuk, hogy szépen viszik a szerény mennyiségű vargányát, de a drágább rókagombára is van igény. Halmokba rendezve sárgállott a rókagomba az asztalokon, amelyek közül hosszas mérlegelés után választott egy takaros kupacot egy kaposvári asszony. – Még mindig 10 ezer kilója? – kérdezte, abban bízva, talán kicsit csökkent az ár, de arra aligha van esély. Hiszen nem lesz utánpótlás belőle, ha hasonló forró napok jönnek még, mint ezen a héten,tudtuk meg a gyűjtőktől.

Bíborvörös meggyek között válogattak a vásárlók péntek reggel a Kaposvári Nagypiacon. Majdnem minden sarkon kínálták a savanykás csonthéjast, de még ébenfeketére hajazó cseresznyére is rálelhetett a szemfüles vásárló. 

Hatalmas tökök és cukkinik virítottak az egyik standon, amelyek csak arra vártak, hogy kosárba kerülve, odahaza panír kerüljön rájuk. Természetesen barackból és dinnyéből sem volt hiány, volt aki egészben, más negyedelve vitte a lédús gyümölcsöt. Sokan vitték az újhagymát, de a kiváló uborkasaláta alapanyagát a kígyó formájúra nőtt zöldséget is előszeretettel válogatták a vásárlók. Aki friss húshoz vagy ízletes idényzöldséghez szeretett volna hozzájutni a hétvégi menühöz. 

Dekoráció szépíti meg az otthont 

László Kinga kaposvári kézműves egyedi stílusú kézzel rajtott termékeit hozta el a Kaposvári Nagypiacra. – Saját rajzos termékek, vannak A4-es méretű színesceruza és alkoholos filcccel készült rajzok, vászonra festett termékek, vannak kopogtatók, a vászontáskák, amelyekre textilfilccel rajzolok, majd kivasalom, úgyhogy nem kell attól sem félni, hogy eltűnik a minta a táskáról – mondta László Kinga kérdésünkre. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában