2023.06.27. 11:30
Nyáron sem maradhatnak éhesek a somogyi gyerekek
Több somogyi településen elindult már a nyári gyermekétkeztetés. A legtöbb faluban, városban éthordókban vihetik el a meleg ebédet a gyerekek. A megkérdezett önkormányzatok azt tapasztalják, hogy nagy az igény erre a segítségre.
Éthordókkal a kezükben érkeztek a barcsi Széchenyi-gimnázium főzőkonyhájára a gyerekek hétfőn tizenegy óra után. Itt tudják minden nap átvenni a meleg ebédet. Bodor Beáta, barcsi óvoda- és bölcsődevezető elmondta: az iskolások családjai június 19-e óta, az óvodásoké július harmadikától igényelhetik a melegételt.
– Idén a korábbi évekhez hasonlóan 186 igénylés érkezett hozzánk. A többség iskolás, s mellettük 43 óvodásnak kérték a nyári gyermekétkeztetést – mondta Bodor Beáta. Megjegyezte: Somogytarnócára az önkormányzat kiszállítja az ebédet.
– Nagyon sok a hátrányos helyzetű család a városban, számukra pedig óriási segítséget jelent a napi egyszeri melegétel – emelte ki Bodor Beáta.
Kaposváron július harmadikától indul a nyári gyermekétkeztetés és augusztus 30-áig tart. Soványné Varga Anita, a kaposvári szociális iroda vezetője lapunknak elmondta: kilencven gyereknek igényelték a melegételt. – A jogszabály szerint a hátrányos és halmozottan hátrányos gyerekek jogosultak a nyári gyerekétkeztetésre, de Kaposváron évek óta hagyomány, hogy a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülők közül mindenki megkaphatja a térítésmentes étkezést – emelte ki a szociálisiroda-vezető.
Hozzátette: dél és fél egy között több helyszínen – a Szigetvár utcai Idősek Klubjában, a Béke utcai Szociális Gondozási Központban, a Madár utcai óvodában, a Tar Csatár Központi Óvodában – vehetik át az ebédet és ezen felül a Kodály Zoltán Központi Általános Iskolában lehetőség van az ebéd helyben elfogyasztására is. A Belügyminisztérium tájékoztatása szerint 2016. január 1-jétől az önkormányzatoknak kötelező feladata az intézményen kívüli szünidei étkeztetés biztosítása a nyári, a téli, a tavaszi és az őszi szünetben. Somogyban tavaly 4 540 gyermek kapott ingyenesen ebédet.
Ne a kukákban végezze az étel
Az iskolai konyhákról az összes elkészített főtt étel átlagosan 42 százaléka a szemétbe kerül. A Magyar Élelmiszerbank Egyesület tesztelte, hogy milyen feltételekkel lehetne az iskolai konyhákon megmaradó, ki nem tálalt ételeket szociális céllal hasznosítani.
A még fogyasztható készételek megmentésének és a nélkülözőkhöz juttatásának korlátja eddig az volt, hogy hiányzott az ehhez szükséges módszertani útmutató, melyet a közelmúltban az Élelmiszerbank a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatallal együttműködve közzétett.
A pilot projekt egy budapesti általános iskola és egy családok átmeneti otthona részvételével május eleje óta sikeresen működik. A résztvevők bíznak abban, hogy erre alapozva a következő tanévtől kezdve egyre több iskolában indulhatnak majd hasonló kezdeményezések, ezzel hozzájárulva az élelmiszer-pazarlás mértékének csökkentéséhez és a nélkülöző családok egészséges ételekkel történő rendszeres ellátásához.
Fotó: Lang Róbert