Ünnep

2023.06.24. 20:00

Szent László összehozta azokat, akiknek uralkodója volt egykor

Harmincnegyedik alkalommal rendezték meg a hétvégén a Szent László Napokat. A nagy múltú rendezvényt könyvbemutató, szobor adományozás, országos mézlovagrendi találkozó és főzőverseny is színesítette.

Góz Lilla

Fotó: TIBOR KOVACS

A széllel szálltak az ínycsiklandozó illatok szombat délelőtt a somogyvári Kupavár Nemzeti Emlékhelyen. - Marhapörköltet készítünk, amelyhez bogrács felett kanálla szaggatjuk a nokedli – árulta el Vargáné Balatincz Krisztina. A kelevízi polgármester baráti társasággal főzött, de a település közmunkásainak fonott portékáit is bemutatták. A környező településekről, sőt Erdélyből, Horvátországból és Ausztriából is érkeztek csapatok a főzőversenyre. A somogyváriak egyik csapata sok finomsággal készült. - Erdélyi recept alapján csülkös babos káposzta, padlizsánkrém, és rahátos kalács készült – mutatta a kínálatot Bidiga Enikő, a Fakanál Forgatók- Somogyvár – Egymi csapatának szószólója, miközben a többi társa sokféle sós finomsággal kínálták az arra járókat.
 

 

Tőlük nem messze az illatos levendulák között vonult a fel az ország szinte össze mézlovagrendje. Ballér István, Dél-Balatoni Méhész Egyesület elnöke elmondta: második alkalommal szerveztek mézversenyt, tavalyhoz képest harminc mintával több érkezett. - A csaknem hetven mintából nehéz volt kiválasztani a díjnyertes mézet, a fődíjat Bosztonics Péter somogyjádi méhész kapta – tette hozzá Ballér István. - Nagyon siralmas a méhészetek helyzete jelenleg és szerettünk volna egy közös kikapcsolódással enyhíteni a problémát, a baráti beszélgetésekkel mosolyt csalni a méhészek arcára – emelte ki Ballér István. Megjegyezte: egy rovarhotel versenyt is hirdettek gyerekeknek, a különleges alkotásokat díjazták és kiállították a rendezvényen.
 

Az árnyas fák mellett egy tábor is felépült, ahol még lovagi rohamsisakot is fel lehetett próbálni. A Máré Várban állomásozó Compagnie d'Noir Hagyományőrző Egyesület magyar és horvát zsoldosai a 14. századi katonai hagyományokat mutatták be. - Középkori ételeket ránk marad receptúra és ősi fűszerek hozzáadásával készítjük el, fő célunk, hogy a korszak viseletét, kultúráját korhűen mutassuk be országszerte – mondta el Fekete Benjamin, az egyesület elnöke. A Roxinház Lúdas Matyi előadását követően, táncház, majd az Ismerős Arcok koncertjén szórakozhattak az érdeklődők.
 

Új színpadon jövőre


 

- Egy ötszáz fő befogadására alkalmas szabadtéri színpadot és egy ereklye bemutató kápolnát építünk pályázati segítséggel – jelentette be a jó hír Gyurákovics László, Somogyvár polgármestere. Hozzátette: három napon át olyan program kínálatot állítottak össze, ahol minden korosztály megtalálhatja a neki tetszőt. Pénteken Sárközy Péter professzor emlékét ápoló szervezet a biogazdálkodó szakember mellszobrát a településnek adományozta. Este Retro discot tartottak egy 1986-os mulatság emlékére. Vasárnap mutatják be Geszti János helyi állatorvosról készült könyvet és Neszményiné Balogh Szilvia festményeit. - A rendszerváltozáskor jött az ötlet, hogy a szenthelyen legyen mise és szervezzük köré kulturális programokat, nem volt olyan év, hogy kihagytam volna egy Szent László Napokat – mondta el Móring József Attila országgyűlési képviselő. Hozzátette: Szent László összehozza azokat, akiknek uralkodója volt, erdélyi, horvát és osztrák testvértelepülések csapatai is szívesen érkeznek ide, a jó borok és pálinkák pedig segítik a nyelvi különbségeket leküzdeni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában