Ne pocsékolj

2023.07.15. 13:37

A Víziközmű-szolgáltatók is felkészültek a kánikulával megnövekedett vízhasználatra

A rekkenő hőségben különösen oda kell figyelni a megfelelő hidratálásra, fontos a rendszeres és bőséges, akár napi 3-4 liter víz elfogyasztása is, írja közleményében a Energiaügyi Minisztérium.

Sonline.hu

Fotó: Alter-ego / Shutterstock

 A csapvíz a leggyakrabban ellenőrzött termékek közé tartozik Magyarországon, fogyasztása egészséges, ráadásul környezettudatos és pénztárcakímélő választás, hiszen jóval gazdaságosabb az üdítőknél.

Az év minden időszakában, de hőségriadó idején különösen fontos a tudatos, felelős vízfogyasztás, így, ha igazán hideg vízre vágyunk, akkor érdemes a csapvizet nem kifolyatni, hanem inkább hűtőszekrényben hűteni, a locsoláshoz pedig lehetőség szerint esővizet, kútvizet használjunk.

A megnövekedett vízigény különösen jellemző a turisztikailag kiemelt térségekben és az agglomeráció azon részén, ahol az ingatlanok és a lakosság száma az utóbbi években ugrásszerűen megnövekedett. 

A Balaton térségében egy átlagos évközi napon 70 ezer m3/nap a kitermelt és felhasznált víz mennyisége, egy nyári napon ez 90 ezer m3/napra nő és tartós hőség idején akár 130 ezer m3/nap is lehet.

A nagy melegre való tekintettel az Energiaügyi Minisztériumtól felhívja a figyelmet, hogy a víziközmű-szolgáltatók országszerte megtették a szükséges intézkedéseket a megnövekedett igények kiszolgálásához, ugyanakkor a takarékos vízhasználat fontosságára is.

A víz különleges, értékes természeti kincs. 

Szerencsés helyzetben vagyunk, hiszen ma Magyarországon mára szinte minden háztartásban van egészséges ivóvíz, a korábbi évek fejlesztéseinek eredményeképpen pedig országos szinten a lakások több mint 80 százaléka rendelkezik közműves szennyvízelvezetés szolgáltatással. Tíz év alatt megkétszereződött Magyarországon a szennyvíztelepek száma, és míg 2010-ben még 300-nál több településen nem volt megfelelő az ivóvíz minősége, ez a szám mára 11-re csökkent.

Hasznos praktikáért, tippekért javasoljuk felkeresni a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapjának tájékoztatóit, további részletek kommentben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában