Változások

2023.07.02. 07:00

Bástyacserék az egyházmegye sakktábláján

Ha nyár, akkor papi áthelyezések. Varga László kaposvári megyés püspök idén is döntött arról, ki, s hol folytatja szolgálatát az egyházmegyében. A körlevélben is közreadott diszpozíciókból kiderül, hogy ezúttal milyen lépésekre volt szükség az egyházmegyei „sakktáblán”.

Lőrincz Sándor

Balás Béla kaposvári megyéspüspök főcelebrálásával mutat be krizmaszentelési misét az egyházmegye papsága nagycsütörtökön, a kaposvári székesegyházban. Az utolsó vacsorára szintén a székesegyházban emlékeznek Nagycsütörtökön van az ünnepélyes Krizmaszentelési mise, melyet a püspök papságával celebrál. Ez azt a kapcsolatot fejezi ki, amelyben a papok Krisztus egyetlen papi hivatala következtében püspökükkel állnak. A papok együtt miséznek püspökükkel, tanúk és segítők a krizmaszentelésnél, mint ahogy mindennapi szolgálatukban is munkatársai és tanácsadói a püspököknek

Fotó: Lang Róbert

Mivel az utóbbi időben igencsak megromlott Kiss Iván marcali plébános egészsége, a főpásztor – megköszönve az atya sok évtizedes hűséges és áldozatos szolgálatát –, augusztus 10-i hatállyal felmentette beosztása alól és nyugállományba helyezte. Szolgálati helyére Tomanek Ferenc, a kaposvári Szent Imre-templom plébánosa került. Keczely Károly kétújfalui plébános az egyházmegye legidősebb aktív papja volt ezidáig – 87 esztendősen is pasztorálta híveit – szintén nyugdíjba vonul. 
A kaposvári Szent Imre-templomba a megyés püspök döntése értelmében Varga Péter kerül; a székesegyházi plébános eddigi feladatai megtartása mellett látja el majd a plébániát, csakúgy, mint John Simoneau, akit a főpásztor kinevezett a plébánia kisegítő lelkészévé. Keczeli atya feladatait Csertán Dániel veszi át, aki mentesül a mernyei és gamási hívek pasztorációja alól. Vida Zoltán siófoki káplán plébániai kormányzóként érkezik Kaposfüredre – mivel elődjét, Pisztora Ferencet saját kérésére egy évre hivatástisztázásra engedte el egyházi elöljárója –, s a mernyei és a gamási plébániákat is oldallagosan ellátja. 
Pohnert Dávid diakónust július 1-től a siófoki plébániára küldte szolgálatra a főpásztor, csakúgy, mint Fodor Bélát, aki kisegítő lelkészként erősíti majd a papi csapatot. Ugyancsak ettől az időponttól Sitkei Lukács diakónusként kezdi meg tevékenységét a kaposvári Nagyboldog­asszony Plébánián, Csizmadia Tibor pedig a zalaszentbalázsi és a magyarszerdahelyi plébániákon szolgál majd. 

Fotók: Lang Róbert


 

Lelkészváltás 


 

A püspök Vörös Péter, Antal Zsolt, valamint Kisiván Csaba plébániavezető lelkészeket felmentette a taszári plébánia ellátása alól. Ezt a feladatot Horváth Lórántra, a kaposvári Jézus Szíve-templom plébánosára bízta. 


 

Udvardy Márton pedig augusztus 10-től mentesül a kaposfüredi diakónusi szolgálatától; helyette a kaposvári Szent Imre Plébánián folytatja lelki, közösségépítő tevékenységét. 


 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában