Balatoni ünnep

2023.07.06. 11:38

Elrajtolt a Kékszalag több ezer versenyzővel a hajókon

Európa legnagyobb tókerülő vitorlásversenyének, az 55. Kékszalagnak 515 hajó legénysége vágott neki csütörtökön 11 órakor.

Sonline.hu

Fotó: MTI/Vasvári Tamás

A légvonalban több mint 155 kilométeres távot 48 óra alatt, legkésőbb szombat reggelig kell teljesítenie a 2532 profi és amatőr versenyzőnek

A verseny honlapján azt írták: az 515 vitorlás közül nyolc külföldi. Tizennyolc csapatban nő a kormányos, és öt hajó - a Szent Ágota, a Jukebox, a Mópogó, a Zsófi és a Lilly Elliott - fedélzetén csak nők versenyeznek. Az indulókat 29 hajóosztályban és 8 csoportban értékelik, a végső győzelemre legesélyesebb nyílt többtestű hajóosztályba 14 csapat nevezett.

Nagy kérdés, hogy megdől-e a 2022-es győztes Raiffeisen Fifty-Fifty időrekordja, a 7 óra 13 perc 21 másodperces idő, amivel jelenleg a csúcstartók.

 A verseny honlapján fél órával a rajt előtt közzétett meteorológiai előrejelzés szerint a Kékszalag kezdetén időnként erős, 35-45 km/órás lökésekkel kísért északnyugati szélre lehet számítani, ami napközben csak kissé mérséklődik.

Délutántól tovább mérséklődik a szél, de a stabil északi irányú élénk, 20-30 kilométeres légmozgás várhatóan estig fennmarad. Éjszakára gyengül a szél, az északias alapáramlás azonban várhatóan több helyen erősebb marad, mint a tavi cirkuláció módosító hatása - jelezték.

Azt írták: eleinte erősen felhős lesz az ég, majd a nap folyamán változóan felhős égre, felhőátvonulásokra lehet számítani, egy-egy futó zápor kialakulhat. A legmagasabb nappali hőmérséklet a víz felett 24-25, késő este 22 fok körül alakul. A víz hőmérséklete 24 fokos.

Mint ismert, a Kékszalag Európa legrégebbi és leghosszabb tókerülő versenye, először 1934-ben rendezték meg. A Kékszalagon induló vitorlázóknak Balatonfüredről először a balatonkenesei, majd a siófoki bóját kell megkerülniük, majd a Tihany-Szántód közötti szoroson, illetve csövön keresztül kell elérniük a keszthelyi pontot, onnan pedig vissza a balatonfüredi célba. 

A tókerülőt a szokásos kilenc óra helyett 11 órakor indították, mert az Országos Meteorológiai Szolgálat kedvezőtlen időt, erős szelet jósolt. A versenyt kísérőhajón követjük, az eseményekről folyamatosan tudósítunk.

Tavaly a versenyre nevezett 516 hajóból 456 teljesítette a nagydíjat, amelyet - saját 2014-es rekordját megdöntve - 7 óra 13 perc 21 másodperces idővel a Józsa Márton vezette Raiffeisen Fifty-Fifty nyert meg. A legtöbbször, tizenháromszor Litkey Farkas győzött a Kékszalagon.

A Magyar Vitorlás Szövetség által közvetített eseményt csak és kizárólag az Origo Sporton nézheti élőben IDE kattintva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában