Hulladékgazdálkodás

2023.07.15. 11:30

Fél év után dobhatták is a kukába a szemétszállítást szabályozó helyi rendeletet

Fél évet volt érvényben a fonyódi önkormányzat hulladékszállítással kapcsolatos rendelete. A településen idén januárban vezették be azt a szabályt, hogy a nyaralótulajdonosoktól zsákban már nem, kizárólag merevfalú gyűjtőedényben viszik el a kommunális hulladékot. Július elsejével azonban országosan bevezették az egységes hulladékgazdálkodási koncessziós rendszert, mellyel semmissé vált a fonyódi helyi rendelet.

Marosi Gábor

Fotó: Németh Levente

Megoszlott a nyaralótulajdonosok véleménye az év elején bevezetett hulladékszállítási szabályokról. A legtöbben üdvözölték az új rendeletet, korábban ugyanis többször is előfordult, hogy a zsákban kirakott szemetet az állatok szétszedték, a hulladék pedig szanaszét hevert a házak előtt. A szabályozás miatt sokan kénytelenek voltak 60 vagy 120 literes kukát vásárolni, ami nem volt olcsó. Jelenleg azonban úgy tűnik, hogy egyelőre feleslegesen vették meg, mert nem feltétlenül van szükség a gyűjtőedényekre. 
Kiss-Feil Zsuzsanna, a Pelso-Kom Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezetője megkeresésünkre elmondta, 2023. július 1-től a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. Általános Szerződési Feltételei (ÁSZF) szabályozzák a közszolgáltatás igénybevételének feltételeit. Az ÁSZF szerint a hulladékot a díjfizetésnek megfelelő méretű és mennyiségű gyűjtőedényben vagy zsákban lehet kihelyezni, ezután a hulladékot a szolgáltató elszállítja. 

Nem mindegy azonban, hogy milyen zsákban gyűlik a kommunális hulladék. Hidvégi József, Fonyód polgármestere lapunknak elmondta, a fekete színű zsákokat nem szállítja el a Pelso-Kom, csak a társaságtól vásárolt 350 forintos zöld színűt. Ebből egyébként 50 forint a zsák, 300 az ártalmatlanítás díja. 
– A Pelso-Kommal közösen felépítettük a hulladékszállítás menetét, most azonban visszaestünk a tíz évvel ezelőtti szintre – hangsúlyozta Hidvégi József. – Végre „megtanítottuk” az embereket egy rendszerre, hogy mi alapján kell kihelyezni a hulladékot, most pedig ott tartunk, hogy nem megfelelő a szabályozás – mondta a város vezetője. 
Hidvégi József hozzátette, egész évben, de főként nyáron nem engedhetik meg maguknak azt, hogy szemetes legyen a település. Ezért, ha az ingatlanok előtt ott marad a nem megfelelő zsákban, vagy szabálytalanul kihelyezett szemét, akkor az önkormányzat saját költségén elszállíttatja. 
 

Maria Virginia Rosa (Budapest)
Pusztai Sára (Budapest)
Szilványi Jenőné (Tatabánya)
60 literes kukában tesszük ki a szemetet a ház elé. Ezzel csak az a probléma, hogy pénteken és hétfőn szállítják el. Ezért előfordult már, hogy a gyűjtőedény kint maradt az utcán, mert vasárnap hazautaztunk. Sajnos nincsen olyan szomszédom, akit megkérhetnek arra, hogy húzza be a kukánkat.  Mindig is zárt kukában gyűjtöttük a szemetet. Csak a járványhelyzet idején zsákoztunk, mert akkoriban sokat voltunk a nyaralóban és szemétből is több keletkezett. Nem szerettem a zsákos megoldást, mert többször előfordult, hogy az állatok szétszedték a nejlont, a hulladék pedig szanaszét hevert. Jó döntés volt a város részéről, hogy szabályozta a szemétszállítást. Bár minket nem érintett, mert évek óta zárt gyűjtőben helyeztük ki a hulladékot. Így sokkal kulturáltabb, mintha zsákban hagynánk a házunk előtt. A szomszéddal jóban vagyunk, ezért ha nem tartózkodunk itt, akkor az utcáról behúzza a kukánkat. 

A fonyód-bélatelepi üdülőtulajdonosok többsége eddig is kukában gyűjtötte és helyezte ki a hulladékot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában