Várakozás

2023.07.08. 09:00

Koncesszió nélkül egy lábas sem maradhat MÉH-ben

2023. július 1-jétől kizárólag a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. (MOHU) koncesszori alvállalkozói vehetnek át fémkereskedelmiengedély-köteles anyagot tartalmazó hulladékot, új nevén koncessziós hulladékot, olvasható a Nemzeti Adó- és Vámhivatal honlapján. Új rendszer épül ki, de a lakosságban még nagy a bizonytalanság, hogy mit és hol lehet leadni.

Kovács Gábor László

Kompromisszumra törekednek a fémkereskedők és a MOHU, még mindig zajlanak a tárgyalások, tudtuk meg somogyi fémkereskedőktől. A Somogy-Metál Kft.-nek jelenleg maradt a koncesszió nélküli árusítás. A koncessziós anyagot nem kapták meg, illetve amit megkaptak, az hiányos volt, és folyamatosan lefagyott rendszer. 

– A héten derülhet ki, hogy melyek azok az anyagok, amelyeket fixen át tudunk venni a következő héttől – mondta Váldi Zoltán ügyvezető. – A mi érdekeltségünket képviselő csoport és a MOHU között jelenleg is folynak tárgyalások, de nagyrészt már körvonalazódott, hogy miben gondolkodhatunk. 

A lakosságtól származó építési, bontási hulladékot ezután is átvehetik, éppúgy, mint a 3,5 tonna súly feletti teherautó-alkatrészeket vagy a mezőgazdaságigép-alkatrészeket. Magánszemélyektől átvehetnek csöveket, rudakat, zárszelvényeket, csaptelepeket, kábeleket. A MOHU a koncessziós körbe vonta az autóalkatrészek átvételét, de ezt vitatják a fémkereskedők, mert az álláspontjuk szerint az autószerelőknél rendszeresen keletkezik hulladék, és ők nem lakossági ügyfelek, hanem szolgáltatók. 

Fotók: Muszlay Péter

A forgalom várhatóan a felére zuhan, értékelte az ügyvezető. Eddig átvették, de mostantól nem vehetik át a biciklit, a háztartási eszközöket a kanalaktól a lábosokig, a háztartási fémtárgyakat, a mosógépet, a konyhai berendezéseket, a hűtőket. Ezeket azok a MÉH-telepek kapják meg, amelyek koncesszori aláírással rendelkeznek, és így van ez a papírhulladék esetében is. A MOHU ezt azzal indokolta, hogy a papír csomagolási hulladék, illetve a szórólapok, kiadványok átvételét a reklám miatt szüntette meg. 

Váldi Zoltán hozzátette, hogy a fémtörvény alapján tíz éve használnak egy rendszert, de a MOHU most újat létesít. Tehát a koncessziót kapott cégek így egyszerre két rendszert is kénytelenek működtetni: egyet a fémkereskedelmi törvény szerint és egyet az új szabályozás miatt, és ez plusz-adminisztratívterhet jelent. Közben a hulladék ára csökken, mert a MOHU vételárai alacsonyabbak. Például az akkumulátort kilónként 200 forintért veszik át a somogyi fémkereskedők, míg olyan információk jutottak el hozzájuk, hogy az állami rendszerben csak 100 forintot ajánlanak érte. 

Telephelyenként biztosítékot is kérnek a szerződésben

A jelenlegi fémkereskedőknek a koncessziós hulladék átvételéhez elsőként a MOHU-val kell koncesszori alvállalkozói szerződést kötniük, és szerepelniük kell a koncessziós nyilvántartásban, majd koncessziós fémkereskedelmi engedélyt kell kérniük a NAV-tól. A koncesszori fémkereskedelmi engedély kizárólag elektronikusan kérhető, a nyomtatvány a NAV honlapján érhető el. Az engedélyezés feltételei megegyeznek a fémkereskedelmi engedély beszerzésének feltételeivel, azzal a különbséggel, hogy a tevékenységi biztosíték összege telephelyenként 2,5 millió forint. A koncesszori fémkereskedőkre ugyanazok a szabályok, kötelezettségek vonatkoznak, mint a fémkereskedőkre: átvétel, előzetes bejelentések, nyilvántartásba vétel és adatszolgáltatás, a napi jelentés, a havi zárás elkészítése, illetve a szállítás. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában