Helyi közélet

2023.07.20. 06:15

Inkább az esővizet locsoljuk most el

A nagy melegre való tekintettel országszerte megtették a szükséges intézkedéseket a megnövekedett igények zavartalan kiszolgálása érdekében a víziközmű-szolgáltatók, ugyanakkor a takarékos vízhasználat fontosságára is felhívták a figyelmet.

Sonline.hu

264867542

Fotó: CatwalkPhotos

Az Energiaügyi Minisztérium szerint a megnövekedett vízigény különösen jellemző a turisztikailag kiemelt térségekben és az agglomeráció azon részén, ahol a lakosság száma az utóbbi években ugrásszerűen megnövekedett. A Balaton térségében egy átlagos évközi napon 70 ezer köbméter a felhasznált víz mennyisége, egy nyári napon ez 90 ezer köbméterre nő, és tartós hőség idején akár 130 ezer köbméter is lehet. A hőségben különösen oda kell figyelni a megfelelő hidratálásra, fontos a rendszeres és bőséges, akár napi 3-4 liter víz elfogyasztása. A csapvíz a leggyakrabban ellen­őrzött termékek közé tartozik Magyarországon, fogyasztása egészséges, ráadásul környezettudatos és pénztárcakímélő választás, hiszen jóval gazdaságosabb az üdítőknél. 
Kitértek arra is, hogy az év minden időszakában, de hőségriadó idején különösen fontos a tudatos, felelős vízfogyasztás. Így hideg vízért a csap hosszas és felesleges folyatása helyett inkább a víz hűtését, a locsoláshoz pedig lehetőség szerint eső-, illetve kútvíz használatát javasolták.     
A víz különleges, értékes természeti kincs. Magyarország szerencsés helyzetben van, szinte minden háztartásban egészséges ivóvízhez jutnak az emberek, a korábbi évek fejlesztéseinek eredményeképpen pedig országszerte a lakások több mint 80 százaléka rendelkezik közműves szennyvízelvezetéssel. 
 

Naponta akár ötvenezer köbméterrel több vizet használunk a hőségben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában