Vásárlással készpénzfelvétel

2023.07.11. 20:00

Kilépünk a kisboltba, ha kifogyott a készpénz

Július elsejétől lehetőség van vásárlással egybekötött készpénzfelvételre a boltokban. Havonta legfeljebb kétszer lehet felvenni összesen 40 ezer forintot, hívta fel a figyelmet erre a Gazdaságfejlesztési Minisztérium. Ez az olyan kis falvakban jelent könnyebbséget, ahol nincs bankautomata. A kérdés csak az, hogy a boltosoknak megéri-e.

Kovács Gábor László

Kurucz Imréné nyugdíjas kereskedő, és a férje bankkártyáját hozta le a mernyei boltba a vásárláshoz. Az üzlet forgalmas, és az ott dolgozók úgy tudják, hogy a környező falvakban nincs készpénzfelvételi lehetőség: Somogygesztiben megszűnt a bolt, Somodorban sincs ATM, egyedül Szentgáloskéren lehet bankkártyával fizetni az élelmiszerüzletben. 

Az újfajta tranzakciók után a vásárlók bankja nem számíthat fel díjat és költséget. A kormány arra számít, hogy az új cash-back szolgáltatással a kereskedők és szolgáltatók növelhetik forgalmukat és vevőkörüket. A kistelepüléseken nagy segítség lehet, ahol a bankok és az ATM-ek is ritkák. A cash-back szolgáltatás kiegészíti az ingyenes készpénzfelvételi lehetőséget, így 150 ezer forintról 190 ezer forintra emelkedik a díjmentesen felvehető pénz mennyisége. 

A Csurgó-Coop Zrt. üzleteiben a kistelepüléseken napi 5-10 vagy sokszor még annál is kevesebb a kártyahasználat, a nagyobb településeken 20-30. Nem tipikus, hogy felmerül a készpénzfelvétel igénye, bár mindenütt van terminál, válaszolta érdeklődésünkre a vezérigazgató. 

– Hogy a kistelepülési bolthálózatban felmerülő készpénz elegendő legyen mindehhez, az önmagában nehezen megoldható, ha nincs elég forgalom – mondta Gulyás Árpád. – Ez biztonsági kérdés is, mert ha több pénz lesz a boltban, akkor el kell látni a helyiséget falba épített páncélszekrénnyel. Ez máris többletköltséget jelent, és így már nem ad üzleti előnyt a boltosnak. 

Az egyszemélyes boltoknál nagyobb üzletekben lehetne inkább a készpénzfelvétel reális elvárás, azonban a legkisebb településeken, ahol nincs ATM, általában csak egyszemélyes boltok vannak. A Kapos-Coop Zrt. vidéki üzleteiben 10-20 százalék között van a bankkártyás vásárlások száma, náluk is mindenütt van terminál. A pénzkezelési szabályzatuk kimondja, hogy mennyi készpénz maradhat a boltban, de azt megfelelő védelemmel szükséges ellátni. Meg kell nézni, hogy melyik üzlet felel meg a készpénztárolási feltételeknek, felelte kérdésünkre Hatta József kereskedelmi igazgató. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában