Magától robotol a gép

2023.07.25. 08:58

A szőlőművelés jövője került fókuszba a bemutatón

Szőlészetigép-kiállítást rendeztek pénteken Rádpusztán, ahol egy különleges robotot is bemutattak, amely nagyban segíthet a szőlészszakma gépiesítésén.

Góz Lilla

– Egy olyan szőlészeti robotot mutattunk be, ami elektromos működtetésű és önállóan tud dolgozni, el tudja végezni a sor­alj művelést, a csonkázást és a permetezést is – mondta el Tóth Dániel, a Viticoop Kft. ügyvezető igazgatója. A robot programozható telefonon keresztül és akár éjszaka egyedül el tudja végezni az aktuális munkát. 

– Ezek a modern gépek segíthetnek a hatékony szőlőművelésben, valamint enyhíteni tudják a szektor élő munkaerőhiányát is – emelte ki Tóth Dániel a pénteki bemutatón. 

A szőlészetigép-kiállítást ötödik alkalommal rendezték meg, amelyre az ország több borvidékéről érkeztek szakemberek, akik nagyobb és kisebb területen gazdálkodnak. Az érdeklődők nem csak a szőlészetirobot-bemutatót, hanem kabin nélküli ültetvénytraktort, többsoros permetezőgépet, szárhúzót és számos elektromos kézi szerszámot is megnézhettek. 

Koltai Tamás szőlősgyöröki borász minden évben részt vesz a szakmai találkozón. – Nagyon sokan érdeklődtek a szőlészeti robot iránt, amelyet több külföldi országban használnak már – mondta el Koltai Tamás. Az ilyen gépeké a jövő, mivel egyre nehezebb munkaerőt találni. – Szükség lenne kormányzati támogatásra, hogy ezeket meg tudjuk vásárolni, mivel legalább százmilliós költséget jelent – emelte ki Koltai Tamás. Megjegyezte: bízik benne, hogy sikeresen védekezett a kártevők ellen és elkerüli ültetvényét a jég, erős közepes évre számít szüretkor. 

A szakmai tanácskozáson szó esett a szőlőültetvényeket érintő betegségekről. – Jóval többször kell védekezni a peronoszpóra, a lisztharmat ellen, mint a korábbi években, ez komoly költséget jelent a gazdáknak, sajnos a párás, csapadékos idő nagyon kedvez a gombabetegségek terjedésének – emelte ki Tóth Dániel előadásában. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában