Nehéz a beszerzés

2023.07.06. 14:00

Már a helyettesítővel is beérné a beteg, ha lenne

A Belügyminisztérium június végén közölte, hogy többfajta inzulin gyártását beszüntették, ám ettől függetlenül nem kell hiányra számítani. Nehezen elérhető gyógyszerek ennek ellenére már vannak, az ezzel összefüggő terápiaváltás sok ezer beteget érinthet – és nem csak a diabétesz esetében.

Kovács Gábor László

Fotó: Lang Robert Kaposvar

Hétfőn délelőtt a szokásos inzulinadagját kérte egy középkorú férfi az Észak-nyugati Patikában, Kaposváron. Azt hallva, hogy jelenleg bizonytalan az ellátás, rögtön kiváltotta a következő havi mennyiséget is. A gyógyszerészek szerint régebben nehezen fogadták el a betegek a helyettesítő gyógyszereket, ha nem a megszokott volt a doboz, már fenntartásaik voltak. Most már a helyettesítőkkel is beérnék, ám néhány gyógyszercsoport hatóanyaga hiánycikk, így a helyettesítő készítmény is nehezen elérhető. 

– Mindenképpen szakorvossal konzultáljon a beteg, hogy miként történjen a kezelés folytatása – mondta Kalota Veronika gyógyszertári vezető. – Mindenkinek azt tanácsolom, hogy a gyógyszerbeszerzést ne hagyja az utolsó pillanatra. Erre már a betegek is rájöttek, így egyre ritkábban fordul elő, ami néhány éve még gyakori volt, hogy pénteken este estek be azzal, hogy csak egy szem maradt a tablettából. 

Az inzulinok közül van olyan típus, amelyet rapszodikusan szállítanak, bár mindennap küldenek rendelést a nagykernek, kiszámíthatatlan, hogy mikor kapnak. Általában a rendelés tíz százaléka érkezik meg. Egy listára felírják az igénylőt a patikában, és ha megérkezik a várt rendelés, telefonon értesítik a beteget. 

A nagyothallás, szédelgés, hallásvesztés tüneteivel járó Méniere-szindróma ellenszerének hatóanyaga, a betahisztin, illetve a lábzsibbadást kiváltó diabéteszes neuropátia orvossága, a thiogamma, sőt ennek helyettesítője is hiányzik egy ideje. A globális piacból fakad a probléma, ami Somogyban azért érinti jobban a patikákat, mert az aprófalvas vármegyében sok az olyan kis patika, amelyik nem tud és nem is akar nagy készletet fenntartani, felelte kérdésünkre Szabó Péter Balázs, a Magyar Gyógyszerészi Kamara Somogy Vármegyei Szervezetének vezetője, aki konkrét hiányterméket nem akart megnevezni, nehogy ennek hatására kezdjenek spájzolni a betegek. 

– Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) folyamatosan monitorozza a piacot, ha az egyik fajta gyógyszer nincs, akkor hozatnak be az országba helyettesítőt – magyarázta Szabó Péter Balázs. – Kötelességük felvilágosítani az orvosokat és a betegeket is, hogy milyen termékekre lehet átállni. 

A gyártó oda viszi a termékét, ahol több pénzt kap érte

Az OGYÉI honlapján elérhető, hogy az egyik fajta inzulinnal kapacitási problémák voltak, ezért állították le a gyártását. Szabó Péter Balázs szerint ez burkoltan azt jelenti, hogy a gyártó odaviszi a termékét, ahol több pénzt kap érte. Hazánkban megemelték a 10 ezer forint feletti értékű gyógyszerek adóját 24-ről 40 százalékra, és a modern inzulinok általában drága készítmények. A magyar a globális gyártóknak nem meghatározó mértékű piaca, ezért nem tudni, hogy a gyógyszergyártók hogyan reagálnak az adóemelésre mindamellett, hogy az energia és a csomagolóanyagok ára is felment. A kialkudott társadalombiztosított áron nehéz emelni, mert akkor elveszti a támogatását a gyógyszer. A gyártókat beszorították egy árba, és nem lesznek abban érdekeltek, hogy a magyar piacon növekedést érjenek el. Hoznak be termékeket, de csak a listájuk végére sorolva, hangsúlyozta a gyógyszerész. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában