Olvasónk jelezte

2023.07.14. 09:12

Növény is kaphat sokkot a melegtől

Kovács Gábor László

Az elmúlt napok hőhulláma arra késztette Tóth István növényvédelmi szakmérnököt, hogy két hitelesített hőmérőt is elhelyezzen toponári kertjében, mert pontosan akarta tudni, hogy mekkora volt a forróság. A végeredményt megdöbbentőnek tartotta. Árnyékban 37 Celsius-fokot mért, ám a tűző napon délután 15 óra tájékán bizony 50 fokig felkúszott a hőmérő higanyszála. S a következő napokban ismét szaharai forróságra kell számítani az előrejelzések szerint. 

Az ilyen hőségnek következményei lesznek a növényeinkre nézve, állította. Az ember ugyanis tud védekezni a napsütés ellen, de a növények egy része tudja csak árnyékolni önmagát a saját lombjával. A lombozat 60 százaléka érintkezik az UV-sugárzással. Ha több napig ismétlődik a kánikula, hősokk érheti a növényeket, amelyek erre különbözőképpen reagálnak: levélhullás és gyümölcshullás következhet be. 

A zöldségféléknél a paprikára jellemző, hogy ledobja a leveleit, így védekezik a kiszáradás ellen. Ilyenkor segít az öntözés, főként a gyümölcsfáknál, az őszibaracknál és az almánál lényeges, hogy elég vízhez jusson. A paprikán kívül az uborka és a káposztafélék igénylik különösen a vizet, a paradicsom jól tűri a szárazságot. A lombhullás nem jelenti azt, hogy megbetegedtek a fák vagy valamilyen kórokozó támadta meg a növényeinket. A jelenség a dísznövényeinknél is előfordulhat, sőt az erdők fái sem mentesek tőle, hívta fel a figyelmet erre a növényvédelmi szakmérnök. Kovács Gábor 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában