Nyári tábor

2023.08.18. 08:55

Az Ural uralta a bodrogi túlélőtábort

Túlélő tábort szerveztek a héten középiskolásoknak Bodrogon: három rajban összesen 23 diák kapcsolódott a programba, a somogyiakon kívül az ország távoli településeiről is jelentkeztek. Alaki foglalkozás, szabadulószoba és menedéképítés éppúgy szerepelt a feladatok között, mint íjászbemutató vagy élményautózás. Utóbbit csütörtökön tartották meg a tinik legnagyobb örömére, a három raj egy 240 lóerős Ural teherautóval dübörgött a haditechnikai kalandparkban.

Harsányi Miklós

– Táborlakók, vigyázz! – hangzott az ukáz, s utána mindegyik rajt elfoglalta helyét. Kaposvári, pécsi, budapesti és nyíregyházi kamaszok is részt vesznek a túlélő táborban, amely hétfőtől péntekig tart, s a Magyar Honvédség 5. Területvédelmi Ezred 44. területvédelmi zászlóalj szervezte meg. Kátai Róbert alezredes, parancsnok-helyettes hangsúlyozta: 14-18 éves fiatalok bepillantást kaphatnak a katonák életébe, s a táborlakók  közösséget építenek.

– Ebben aztán van erő – ámuldozott  egy fiú, amikor megpillantotta az Uralt. A teherautót 1982-ben gyártották,  6000 köbcentis dízelmotor hajtja, s a 240 lóerős monstrum összesen 30 személy szállítására alkalmas. A vártnál parádésabbra sikerült az élményautózás, az emelkedőt magabiztosan legyűrte a gép, akadt olyan táborozó, aki legszívesebben újabb körre jelentkezett volna. A 16 éves Szénási Réka Gyöngyvér Hatvanból érkezett, és pár nap alatt kalandok sokaságát élte át társaival. A paintball után a víztisztítás rejtelmeit is megismerte, s az alaki foglalkozás is újdonság volt számára. 

– Gyorsan összekovácsolódtunk, sok feladat várt ránk, kiválóan érzem magam – hangsúlyozta a 11. osztályos diáklány. – Reggeltől estig folyamatosan zajlik az élet, tartalmas  a tábor, örülök, hogy itt lehetek. 

A nyitónapon tábortűznél szalonnát sütöttek a kamaszok, s egész héten pontos szabályok szerint zajlott a napi rutin.  Ébresztő hatkor, utána 15 perces mozgás, s a mobilt csak este hat után vehetik elő. A pécsi Szundi Endre, aki másodszor vesz részt a bodrogi táborban, azt mondta: a telefonhiány egyáltalán nem jelentett problémát, mivel a  táborban lehetetlen unatkozni.  A csütörtöki foglalkozáson menedéket is építettek, melynek során társaival közösen megismerték, hogy az erdőben rendelkezésre álló anyagokat – fa, aljnövényzet, kövek –  miként tudják a lehető legpraktikusabb felhasználni. S azt is megtanulta, hogy a vadcsapásokon hogyan lehet feltűnő nyomok nélkül lehet közlekedni.  

– Először vagyok a táborban és  a környéken is, nekem nagyon tetszik minden – mondta a budaörsi Pusnik Zoltán, aki elektrotechnikus képzésre jár, s később tovább akar tanulni. – Annyi a kaland, hogy szívesen jelentkeznék később is,  s nem csoda, ha barátságok alakultak ki Bodrogon. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában