Fotók

2023.09.19. 12:06

A Soros-pénzek visszaszorításán dolgoznak, csak az értékteremtő civileket segítik

Somogy országosan is kiválóan teljesített a civil szervezetek által elhozható támogatások tekintetében, mert a vármegyék között a 7. helyet szereztük meg. A most megnyíló új pályázati lehetőségekről tartottak előadást a kaposvári Polgárok házában.

Kovács Gábor László

Fotó: Muzslay Péter

Az egyszerűsített pályázatokon könnyű volt nyerni, viszont programokra és eszközbeszerzésre már nem mindig volt egyszerű támogatást szerezni, felelte érdeklődésünkre a Madarász Zoltán, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége somogyi szervezetének elnöke. A Magyarok kenyere program rendezvényeire sikerült forráshoz jutniuk. 

A nehéz sorsú, egy szülővel vagy szülő nélkül nevelkedő, jó tanuló diákok támogatására alakult meg a Somssich-Táncsics Gimnázium Baráti Köre Egyesület Oltalom Alapítványa. Adományokból élnek, de messze nem annyit szedtek össze, mint amennyit szerettek volna, a pályázatokon viszont nem sikerült nyerniük. 

Hetedik éve pályáznak kisebb-nagyobb sikerrel, mondta Sebestény Gyula, az alapítvány elnöke. Volt időszak amikor kaptak támogatást, de volt, amikor egy fillért se, ám tavaly megérkezett a pénz, válaszolta Máj Péter, a Somogyi Huszárok Egyesület elnökhelyettese. Katonai hagyományőrzőként felszerelésekre és rendezvényeken való részvételre fordítják a pénzt.  

Az értéket létrehozó, valódi civil munkát végzőket segítik ezentúl is, mondta a tájékoztatón Szalay-Bobrovniczky Vince, a civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár. A források jelentősen nőttek. A Nemzeti Együttműködési Alap (NEA) keretösszege 11 milliárd forintról 14 milliárdra emelkedett, október 2-án írják ki rá a pályázati lehetőségeket november 2-áig. Az egyszerűsített támogatásokat október 16 és november 16 között lehet lehívni. A Városi Civil Alapot szeptember 2-án nyitották meg, október 2-ág nyitott, és 4,8 milliárd forintot osztanak ki. 

Somogyban tavaly összesen 1,372 milliárd forint támogatást kaptak a civil szervezetek. Gelencsér Attila, a térség országgyűlési képviselője köszönetet mondott a civileknek, hogy a nem mindig tökéletesen működő állami rendszer finomhangolását elvégzik, és az előttük álló feladatokra felhívják a figyelmet az emberek boldogulása érdekében.

 

 

A Soros-pénzek visszaszorításán dolgoznak 

A somogyi TOP Plusz beruházásokra több százmillió forintos támogatásokat civil szervezetek nyertek, gyakran önkormányzatok bevonása nélkül, mutatott rá Biró Norbert, a Somogy Vármegyei Önkormányzat elnöke, aki szerint ennek is köszönhető, hogy Somogy az első három vármegye között van a TOP-os fejlesztések mértékét tekintve. Pintér Rómeó, kaposvári polgármester arra hívta fel a figyelmet, hogy a városban csak az elmúlt két hónapban sok közösségi, egészségprevenciós és ismeretterjesztő rendezvényt tartottak a civilek. 

A tájékoztatón az országgyűlési képviselő felidézte, hogy bár a hírek szerint a Soros-alapítványok kivonulnak Kelet-Európából, mégis félmilliárd forint támogatás érkezett tőlük a Dél-Dunántúlra – kis civil munkáért és sok politikai agitációért cserébe. Az ősszel viszont szabályozás készül a folyamat megfékezésére, hangzott el. Ma nincs törvényi akadálya ezen pénzek szétosztásának, tette hozzá Szalay-Bobrovniczky Vince, aki maga is várja, hogy a parlamenti Fidesz frakció hogyan dolgozik a megoldáson, ami a közelgő esztergomi frakcióülésen kiderülhet. Azt is megemlítette, hogy a NEA sikeraránya 70 százalékos volt, míg a Falusi Civil Alaphoz sokszoros volt a túljelentkezés, itt még nehéz döntések előtt állnak.          

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában