Felszínre kerül a múlt

2023.09.27. 14:00

Megtapasztalhatja majd bárki, hogyan járt-kelt a koppányi aga a fürdőben

Már a tervezés szakaszába lépett a törökkoppányi egykori török fürdő romjait bemutató projekt, amely keretében bejárhatóvá tennék az egykori épületet a nagyközönség számára.

Koszorus Rita

Az önkormányzat és egy helyi vállalkozó finanszírozásával 2019. szeptemberében kezdték meg a fürdő feltételezett helyének feltárását a Rippl-Rónai Vármegyei Hatókörű Múzeum régészei. 
– A török korban fontos település volt Törökkoppány, hiszen szandzsák székhely volt. Viszont a templomon kívül más épület nem maradt ebből a korból, pedig volt a településen egy vár is, mondta Varga György polgármester. Voltak arról feltételezések, hogy két fürdő is működött Koppányban, s végül ezek egyikét a Kossuth Lajos utcában sikerült feltárni. S mivel ez az egyetlen épület a török hódoltság korából a ma is és már akkor is álló templomon kívül az önkormányzat méltóképp szeretné bemutatni a közel 500 éves emlékeket. 

– A Települési- és Területfejlesztési Operatív Program (TOP) Pluszból nyertünk 130 millió forintot erre a célra és az a tervünk, hogy visszatemetjük a romokat és a felszínen annak mását építjük fel, amely a látogatók számára bejárható lesz, mondta a településvezető. Egy elképzelés szerint a török fürdő korabeli 3D-s rekonstrukciója is helyet kapna az épületben. Legutóbb az önkormányzat az Örökségvédelmi Hivatallal egyeztetett és még szükség van néhány engedélyre is, de amint elkészülnek a tervek, amely december végére várható, az előkészítést követően jövőre meg is kezdődhet az építkezés. 

Egykor az aga sétált a folyosóin és élvezte a török kút vizét a medencében. 
Fotó: Lang Róbert

A telket, amely alatt sejteni lehetett, hogy romok találhatóak, az önkormányzat négy évvel ezelőtt megvásárolta, és a rajta álló romos épületet lebontotta. Ezt követően a kaposvári régészek megkezdték a török kori emlékek feltárását. Amely során kiderült, a fürdő építéséhez felhasznált anyagok maradványai alapján feltételezhető, hogy már a 16. században működött a létesítmény. 

A feltáráson több késő középkori és török kori gödröt, cölöplyukakat, árkot is kibontottak. Ezek pénzeket, gyűrűket, plombákat, török mérlegsúlyt, fémtárgyakat, kő ágyúgolyót, kályhaszemeket és több kerámiatöredéket rejtettek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában