Helyi közélet

2023.09.13. 12:06

Rekonstruálták a balatoni nő arcát

A kutatók elkészítették a bronzkorban élt balatonkeresztúri nő, Jelena arcrekonstrukcióját, és ennek kapcsán kiderítették, hogy egy eddig nem azonosított népcsoport élt a Balatonnál.

Kovács Gábor László

A 35-45 éves korában meghalt nő csontvázát még 2004-ben találták Balatonkeresztúr határában az M7-es autópálya nyomvonalához kapcsolódó ásatásokon. A Fábián Szilvia vezetésével feltárt több lelőhelyen bronzkori sírokra bukkantak, jelentette be a Bölcsészettudományi Kutatóközpont. Az eredményekről a napokban jelent meg egy tanulmány egy oxfordi akadémiai folyóiratban Gerber Dániel tollából. A régészek a nő teljes genetikai állományt felölelő vizsgálatoknak köszönhetően most azonosították, hogy a Kr. e. 2560–1620 közötti időszakban élt népcsoportja vadászó, gyűjtögető életmódot folytatott, és a tagjai járványos betegségben hunytak el. Azért fontos az új balatoni népcsoport azonosítása, mert tagjai genetikai rokonságban álltak egy a korszakban Európát benépesítő, a kelet-európai sztyeppékről érkező, valószínűleg indoeurópai nyelveket beszélő nép egy korábban nem vizsgált, feltehetően a Baltikum térségéből származó ágával. 

Az arcrekonstrukció kezdő lépése: a Balatonkeresztúr-Réti-dűlő 13. sírból előkerült koponya gipsz másolata (fotó: Gerber Dániel)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában