Fotók

2023.09.22. 11:49

Százával bringáztak ki a Desedára a kaposvári diákok az autómentes napon

Száz gyerek pattant bringára pénteken Kaposváron. Az Európai Autómentes Nap alkalmából tekertek a Desedára, ahol ügyességi feladatok várták őket.

Góz Lilla

Fotó: Lang Robert Kaposvar

Izgatottan gyülekezett száz kaposvári iskolás a Jégcsarnok előtt péntek reggel. Mindegyikük felszerelt kerékpárral érkezett. 

Kohil Róbert Benjamin Nagyberkiben lakik és a faluban mindenhova bringával közeledik. 
–  Nagyon szabadnak érzem magam a kerékpáromon és szerintem testemnek is jót tesz a mozgás – mondta a kaposvári katolikus iskola diákja. 

Jankovics Marcell városban két-három órát biciklizik naponta. –  Az Európai Autómentes Nap szerintem arra hívja fel a figyelmet, hogy védjük a környezetet, kevesebb káros anyagot bocsájtsunk ki, válasszunk kerékpárt a gépkocsi helyett – állapította meg a fiatal. 

Dér Tamás, Kaposvár alpolgármestere is kerékpárral érkezett a találkozóra és együtt tekert ki a diákokkal a tározóhoz.
–  Az autómentes napon a kerékpározás fontosságára hívjuk fel a figyelmet, ezzel a közlekedéssel a tüdőt, szívet erősítjük, kíméljük az ízületet – emelte ki az alpolgármester. Megemlítette az Egészséges Kaposvár 2030 programot is, amelynek fő célja az egészség megőrzése, a betegségek megelőzése.

Péter Attila, a rendezvény főszervezője elmondta: tízfős csapatokban a gyerekek egymással vetélkedtek a Desedán. A csoport egyik része a látogatóközpontban versenyzett, itt környezetvédelmi és biológiai ismereteikre volt szükség. A másik csapat pedig az ügyességi versenyen bizonyíthatott, még kötél segítségével autót is elhúztak. A legjobban teljesítő diákokat díjazták is.

Takarékoskodjunk az energiával 

Minden évben szeptember 16- 22. között rendezik meg Európa legnagyobb közlekedési-környezetvédelmi rendezvénysorozatát a Mobilitási Hetet és az Autómentes Napot. A kezdeményezéshez több somogyi önkormányzat is csatlakozott. Az idei jelmondat „Takarékoskodj az energiával!” az aktív mobilitásra ösztönözött, saját energiánk felhasználására a gyaloglás vagy kerékpározás során, valamint az egyéni autóhasználat helyett és a közösségi közlekedés igénybevételét helyezte középpontba. Az Európai Mobilitási Héten lehetőség volt a kerékpárt a díjmentes szállítani a vasúton. A Mobilitási Héthez kapcsolódva „Közlekedő Petőfi” címmel hirdetett rajz- és kreatív pályázatot az Építési és Közlekedési Minisztérium, az Energiaügyi Minisztérium és a Belügyminisztérium és év végén a legjobb alkotásokat díjazzák is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában