Líbiai mentőakció

2023.09.17. 17:22

Úton vannak a kaposvári életmentők a katasztrófa sújtotta városba

Negyvenhat életmentővel a magyar mentőcsapat is elindult Líbiába, ahol a Derna városában segítenek majd az árvíz áldozatainak felkutatásában.

Koszorus Rita

Forrás: TV2 Play

Több, mint 6 ezer ember halt meg és 10 ezernél is többen tűntek el, amikor átszakadt egy gát Líbiában, hétfőn. A Pest Megyei Kutató Mentő Szolgálattal együtt - akikkel már Törökországban is közösen mentettek - indult el a katasztrófa sújtotta országba a kaposvári KÖTÉL Egyesület négy tagja. A mentőcsapat a Magyar Honvédség repülőjével előbb a török Izmir városába utazott, s onnan mennek tovább a líbiai Dernába. 

A Pest Megyei Kutató Mentő Szolgálat vezetője, Balázs László adott interjú a Tényeknek az indulás előtt. Elmondta: ez a feladat sokkal megterhelőbb lesz lelkileg, mint a törökországi földrengésnél végzett munka, hiszen itt nem ember életeket kell menteni, hanem áldozatokat keresnek. 

De a helyi erők számítanak a magyarok segítségére a túlélők ellátásában is, hangzott el az induláskor készített helyszíni riportban. 

A magyar mentőcsapatról a külgazdasági és külügyminiszter is írt Facebookján, Szijjártó Péter péntek reggel azt írta, a magyar csapat hamarosan megérkezik Líbiába. 

Jelenleg a Földközi-tengeren hajóznak Líbia felé.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában