Jegyzet

2023.10.09. 11:10

Számok, tények

Lengyel János

Hal- és vadfőző verseny, halfesztivál, október hetedikei fürdés a Balatonban, fesztiválok, szürethez, őszhöz kapcsolódó rendezvények sora. Mindez csak az elmúlt hétvégén. Lehet, hogy ez csak az éghajlatváltozás következménye? 

Emlékszem, milyen „ellenállást” váltott ki, s nemcsak vendéglátós körökben, amikor bevezették az úgynevezett NTAK- adatszolgáltatást. Mint ismert, a forgalmi statisztikai adatok továbbítása azon vendéglátó üzletek és turisztikai attrakciók számára kötelező, akik árbevétele meghaladja az évi 100 millió forintot. Ez január 1-jétől 12 millió forintra változik majd. 

Szóval ez az adatszolgáltatás is hozzájárult ahhoz, hogy a turisztikai ügynökség viszonylag pontosan számot tudjon adni az ágazat teljesítményéről. Ebből pedig kiderült, hogy a hazai turizmus több mint 17 millió nyári vendégéjszakával elérte a 2022 nyarán mért értéket, a 2019-es rekordév eredményét pedig közel 3 százalékkal sikerült felülmúlni. Kiderült az is: az idén június 1. és augusztus 31. között 6,2 millió vendég érkezett hazánkba, ez a tavalyinál 1 százalékkal több. A szálláshelyek bevételei 27 százalékos növekedéssel 312 milliárd forintot tettek ki nyáron. A szakemberek szerint az erős nyár után minden esély megvan arra, hogy idén jobb eredményt érjen el a turizmus, mint az előző évben. 

S az is kiderült, hogy jól szerepelt Siófok, Balatonfüred, Balatonlelle, Balatonboglár, Balatonföldvár, Zamárdi, Fonyód és még sorolhatnánk, ahogy az is, hogy a június–augusztusban érkezett 2,6 millió külföldi turista 7,2 millió vendégéjszakát töltött el hazánkban, ami a tavalyi adatokat több mint 12 százalékkal haladta meg. A 3,6 millió belföldi vendég pedig 9,9 millió éjszakát töltött el itthon. 

Mindezek ellenére nincs szükség hurráoptimizmusra, hiszen van még teendő bőven, az időjárás pedig kiszámíthatatlan. Ám a tények, tények! Mint ahogy az is: ha az embereket a tapasztalataikkal nem egyező „igazságokkal” bombázzák, s azokról próbálják „meggyőzni” őket, akkor azt a többség elutasítja, mert egyszerűen nem azt tapasztalja. Vagyis a fagyi visszanyal! 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában