Fesztivál

2023.10.18. 08:36

Tökbe faragták hagyományaikat

Nagy sikerrel zárult a 25-ik jubileumi szőlőskislaki Töklámpás Fesztivál, amelyet a Varga Béla Művelődési Ház és a Szőlőskislakért Egyesület összefogással, közösen szervezett.

Koszorus Rita

Fotó: Németh Levente

A tartalmas programon a hagyományőrzés került a középpontba, tudtuk meg Bodrogi Attilától, a művelődési ház vezetőjétől. – Családi bográcsozással kezdődött a rendezvény, melyet szüreti felvonulás követett, de a programot színesítette kézművesvásár, és a büfékínálatban is nagy hangsúlyt fektettek a szervezők a kézzel készített, helyi finomságokra – mondta. – Egy népi témájú színdarab szórakoztatta az apró nézőket, a Tatay Színház A csillagszemű juhász című klasszikust mutatta be a fesztiválon. A mesét az eredeti népmese szövege alapján dolgozták fel, az előadás alatt elhangzó népdalokat élő hegedűszó kísérte. 
Fellépett az Egerszegi Akusztik, akik a népi hangzású dallamokat vegyítik a modern stílussal, valamint a Sólya zenekar, amely tradicionális zenét szolgáltatott. A jó hangulatú koncert csúcspontja az volt, amikor a boglári Senior Táncegyüttes tagjainak vezényletével a rendezvény táncházzá alakult át. 
Természetesen nincs Töklámpás Fesztivál tökfaragó verseny nélkül, amelyre kétféleképpen lehetett nevezni. Házi dekorációval, amit mindenki a portája elé helyezett ki, valamint a helyi művelődési házban faragott lámpásokkal. Erre a célra a szervezők közel hatvan tököt biztosítottak. A rendezvényt helyi vállalkozók támogatták, így minden lámpás készítője jutalomban részesülhetett. A Töklámpás Fesztiválon népi játékok szórakoztatták a gyerekeket. A mozgalmas programon több száz embert mozgattak meg a művelődési szakemberek és a civilek. Nem csak bogláriak és kislakiak látogattak ki a fesztiválra, az ország különböző pontjairól érkeztek vendégek a Töklámpás Fesztivál hírére a településrészre. 

Fotó: Németh Levente

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában