Táplálkozás

2023.10.29. 17:27

Túlsúllyal küzd a kis kedvencek egyharmada

Fokozatos mozgással és megfelelő táplálékkal segíthet a gazdi a házi kedvencnek megszabadulni a súlyfeleslegtől. Az állatorvosok tapasztalatai szerint az ebek közel 30-35 százaléka küzd pluszkilókkal, ami több súlyos betegség melegágya lehet a kedvencek esetében.

A közhiedelem szerint akkor egészséges a kutya, ha látszik, de nem túlzottan beesett a horpasza. Jóllehet ez a megállapítás nem minden esetben, nem minden kutyafajtánál állja meg a helyét. 
Gibizer Péter, nagyatádi állatorvos szerint a kutya testfelépítéséből könnyen megállapítható, hogy van-e rajta súlyfelesleg. Fontos belátni, ha probléma van, hiszen a súlyfelesleg leadása révén évekkel kitolhatja az állat életidejét a felelős gazdi. Mindezt a mozgás és a megfelelő táplálék párosításával teheti meg.

– A táplálék hirtelen megvonása viszont legalább annyira káros lehet, mint az eltúlzott etetés – mondta Gibizer Péter. – Az éheztetés révén tehát káros folyamatok indulhatnak el, éppen ezért kulcsfontosságú, hogy fokozatosan csökkentsük a táplálékbevitelt.

Ebben jó szolgálatot tehetnek a diétás tápok, melyek magasabb rosttartalommal és kisebb kalóriatartalommal gyorsabban telítik el az ebet, ráadásul az anyagcserét is fokozhatják, ezzel is elősegítve a testsúly csökkentésének folyamatát. Sok esetben nagy problémát jelent a nassolás a négylábúaknál, hiszen a bent tartott, szomorú tekintetű házi kedvencet előszeretettel jutalmazza az ember néhány extra falattal. Ezzel azonban könnyen csapdába eshet a gazdi és a kedvenc egyaránt, hiszen rendkívül nehéz leszokni a jutalomfalatokról.

A táplálék mellett nagy hangsúlyt kell fordítani az eb mozgatására is, mellyel növelhető a kalóriafelhasználás. Itt hasonlóképpen a fokozatosság elve mentén kell eljárni az állatorvos szerint, különösen akkor, ha már ízületi problémák is kísérik a súlyfelesleget. Először tanácsos könnyű sétával kezdeni, azt követően lehet fokozatosan terhelni a négylábút.

Gibizer Péter hozzátette: az elhízást gyakran követi cukorbetegség, szív- és ízületi probléma, de különböző daganatos betegségekre is fogékonyabb lehet az állat. Számolni kell légzési és gerincproblémákkal is egyes fajtáknál, utóbbi különösen a hosszabb gerincű ebek, például tacskók körében jelentkezik. A rövid orrú kutyák, mopszok, francia buldogok légzése eleve nehezített, súlyfelesleg esetén pedig még problémásabb lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában