Izraeli háború

2023.11.30. 11:30

A Hamász elől menekültek a Balatonra

Izraeli menekültek laknak a balatonőszödi volt kormányüdülőben. Több száz ukrajnai származású zsidónak jelent menedéket az egykori üdülőkomplexum, amelyet menekültközponttá alakítottak át.

Koszorus Rita

Forrás: DW

Az egyik legnagyobb videómegosztó oldalra felkerült egy helyszíni riport a balatoni menekültekről, amelyet a Deustche Welle magyar csatornája készített. A riportban több izraeli zsidó menekült megszólal, akik közül egy édesanya arról beszélt, hogy nagyon félelmetes volt a robbanások zaját hallani. Egy másik nő, aki libanoni határ mellett élt, attól félt, hogy az amit a Hamász tett, velünk is megtörténhet. – Ezért evakuáltak minket. Ezért úgy döntöttem Magyarországra jövök, mondta az asszony a csatornának.

ukrán zsidók a Balatonnál
Van, aki egy év alatt két háború elől menekült. 
Forrás: DW

A kormányüdülőt már tavaly menekültközponttá alakították ki, s amikor októberben kitört az izraeli háború, gyakorlatilag percei voltak a Kormányhivatalnak, hogy megoldja az érkező zsidó menekültek elhelyezését. Erről Neszményi Zsolt, főispán a Sonline Podcastben beszélt. 
– Az izraeli háború kapcsán a Megyei Védelmi Bizottságnak rövid idő alatt kellett felmérni, hogyan tudja elhelyezni a menekülteke. Balatonőszödön folyamatosan több száz ukrajnai származású zsidó állampolgár van, akik ugyan folyamatosan cserélődnek, de általában 2-3 százan vannak itt, mondta Neszményi Zsolt. 

ukrán zsidók a Balatonnál
Isteni ajándéknak élik meg, hogy itt lehetnek. 
Forrás: DW

Az épületet ingyen használhatják a magyarországi és ukrán zsidók közösségei, ahol kóser ételeket főznek számukra a konyhán és az üdülőben egy rögtönzött zsinagógát alakítottak ki a menekültek. Itt imádkoznak és csak reménykednek a háború gyors befejezésében. Köztük van olyan is, aki tavaly kelet Ukrajnából menekült Izraelbe, néhány hónappal később újra az életéért kellett küzdenie. – A történelem során a zsidókat evakuálták, sokszor elűzték a hazájukból és sajnos van egy híres mondás, miszerint a történelem ismétli önmagát. Szeretnénk azt hinni, hogy a világ jobb hely lett, de sajnos az antiszemitizmus jelentős növekedését látjuk jelenleg a világban, mondta a csatornának adott interjújában Moszkovic Mendel. 

ukrán zsidók a Balatonnál
Menedéket találtak a Balatonnál. 
Forrás: DW

Az egykori kormányüdülőben biztonságban érezhetik magukat a menekültek, hiszen szigorúan őrzik a létesítményt. A balatoni hattyúkat etetve a háború rémképe egészen távolinak tűnhet az itt menedéket találó családoknak, akik isteni ajándékként élik meg, hogy itt lehetnek. 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában