Karrier

2023.11.20. 09:11

Ez a pálya: a katonaságnál is jól fizet az informatikai tudás

Az Eduline portál a Diplomás Pályakövetési Rendszer segítségével a legfrissebb, 2019/2020-ban végzettek elhelyezkedését vizsgálta. E szerint havonta a katonai infokommunikációs szakemberek, katonai vezetők kerestek a legjobban ebben az időszakban, bruttó 636 203 forintot.

Góz Lilla

Őket követték a mérnökinformatikusok, a villamosmérnökök, járműmérnökök. A tízes listán a közgazdász végzettségűek is szerepelnek, a mozgóképes diplomával megszerezhető bruttó átlagkereset sem sokkal marad el az utolsó mechatronikai mérnökétől. 
Csaknem ötvenen dolgoznak egy szoftverfejlesztéssel foglalkozó kaposvári cégnél, kétharmaduk informatikusként.  

Egy munkatársunk kifejezetten azon dolgozik, hogy megfelelőek legyenek a körülmények nálunk; szabadidős programokat szervezünk, a közösséghez tartozás erősítése fontos számunkra 

– mondta el Jóföldi Endre, a Precognox Kft. ügyvezetője. Úgy látja, tavaly ősz óta nehezebb informatikusként elhelyezkedni, komoly visszaesés tapasztalható az IT-piacon, például leálltak a kormányzati szoftverfejlesztések is. 
Szalai Gyula, a Kaposvári Villamossági Gyár ügyvezető igazgatója elmondta: egy villamosmérnök és két gépészmérnök hallgató érkezik hozzájuk jövő év februárjában, akik duális képzésben gyakorlati tapasztalatokat szerezhetnek náluk, valamint négy dolgozójukat beiskolázták mérnök szakra. 

A közelmúltban egy kapos­újlaki üzemet vásároltunk, szerencsénk volt, hogy három hónap alatt találtunk mérnököket, akiket átlagosan 800-950 ezer forintos bruttó bérért foglalkoztatunk 

– jegyezte meg Szalai Gyula, szerinte fővárosi bérekkel nem tudnak versenyezni. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában