Helyi közélet

2023.11.13. 14:05

Idén is elérhető az orron át adható influenza elleni vakcina a gyermekek számára

November elejétől immáron harmadik éve ismét elérhető a Fluenz Tetra szuszpenziós orrspray influenzavakcina a patikákban.

Sonline.hu

Az élő, gyengített influenzavírust tartalmazó, tű nélküli, négykomponensű védőoltás a 24 hónapos kort betöltött, de 18 évesnél fiatalabb gyermekek és serdülők részére adható. A készítmény, mely a WHO és az Európai Unió által javasolt vírustörzseket tartalmazza hasonló hatékonysággal bír, mint az injekció formájában adott vakcinák. Az ingyenes elérhetőségről érdeklődni lehet a gyermekek háziorvosánál. A szezonális influenza lappangási ideje általában 1-4 nap, de akár 7 napig is eltarthat: mindenkinél eltérő tünetekkel jelentkezhet, azonban a magas láz, fáradékonyság, torokfájás, köhögés, valamint a hidegrázás a leggyakrabban észlelt panaszok közé tartoznak. Előfordulhatnak gyomor- és bélrendszeri panaszok is, például hasmenés, hányinger, vagy hányás. A veszélyeztetett csoportokba tartoznak az öt éven aluli gyermekek, a 60 éven felüliek, a várandós nők, valamint kortól függetlenül a krónikus betegségekben szenvedők is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában