Átadó

2023.11.17. 20:00

Külön épületbe kerültek, de továbbra is összefonódik a munkájuk

Elkészült a Somogy Vármegyei Pedagógiai Szakszolgálat Kaposvári Tagintézményének új épülete, és megújult a Bárczi Gusztáv Módszertani Központ egyik épületrésze is. A kettő, összesen 800 millió forintos beruházást pénteken adták át.

Marosi Gábor

A kétszintes, 1000 négyzetméteres új épületben vizsgáló és terápiás helyiségeket alakítottak ki, a szobákat pedig korszerű berendezésekkel és eszközökkel szerelték fel. Szigeti Mónika a Somogy Vármegyei Pedagógiai Szakszolgálat főigazgatója lapunknak elmondta, eddig a Bárczi Gusztáv Módszertani Központ egyik épületszárnyában, jóval kisebb helyen végezték a munkájukat, ezért is volt arra szükség, hogy nagyobb helyre költözzenek. Szigeti Mónika kiemelte, a kaposvári tagintézményünkben évente nagyjából 5-6000 gyerek fordul meg, akiknek nagy része ambuláns ellátást kap.

 

– Olyan fiatalokkal foglalkozunk, akiknek különféle pszichológiai problémájuk, magatartási nehézségeik és logopédiai gondjuk van – fogalmazott Szigeti Mónika. – A korai fejlesztésre szoruló gyerekeket is mi gondozzuk és látjuk el, valamint a szakértői bizottsági tevékenység is fontos lába ennek az intézménynek. A bizottság a tanulási képességeket vizsgálja. Mi minden gyereket látunk, akinek bármilyen tanulási, vagy magatartási nehézsége van. Az összes sajátos nevelési igényű (SNI) gyerek diagnosztikája az intézményünkben zajlik. Nagyon széles körű a feladatellátásunk. Születéstől a tankötelezettségi kor végéig ambuláns és terápiás formában látjuk el a gyerekeket. Nemcsak itt, hanem külső helyszíneken is foglalkozunk velük – mondta a szakszolgálat főigazgatója.

Benczéné Csorba Margit a Bárczi-iskola főigazgatója az eseményen elmondta, a felújított épületrészben a fejlesztő iskola növendékei kapnak helyet, összesen húsz gyerek. A két intézmény között átjárás is lesz. A pedagógia szakszolgálat új épületében, a terápiás helyiségben a fejlesztő iskola diákjaival is foglalkoznak majd. Szita Károly Kaposvár polgármestere az épületátadáson kiemelte, nem a tégla és a malter a fontos az épületben, hanem a lélek, és azok, akik használják.

 

Könnyebb látják el a gyerekeket 

Benczéné Csorba Margit arról is beszélt lapuknak, a fejlesztő iskolában súlyosan sérült gyerekekkel foglalkoznak két csoportban. A súlyos értelmi fogyatékosságuk mellett, komoly mozgássérülésük, beszéd- és látásproblémáik is vannak, de olyan fiatalok is találhatók közöttük, akik egyáltalán nem beszélnek és nem is szobatiszták. – A gyerekeknek az ellátása általában nagyon komoly nehézségekbe is ütközik – mondta a főigazgató. – Főleg akkor, ha kerekesszékes fiatalokról van szó, és az épület nem akadálymentes. Ezért is van nagy jelentősége annak, hogy most egy olyan épületet alakítottak ki számukra, ami akadálymentes – tette hozzá Benczéné Csorba Margit. A fejlesztőiskolás gyerekek nappali ellátásban részesülnek, és vannak köztük kollégisták is. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában