Meditáció

2023.11.27. 07:00

Még az időt is megállítja a mandalakészítés

Első ránézésre a végtelen türelem, a precizitás jut eszünkbe a pontozásos technikával készült, kör alakú képekről, mandalákról, ám Szabó Tünde – aki a napokban workshopot tartott a témában Kaposváron – azt mondja, bárki képes lehet készíteni ilyen képeket, még a lobbanékony természetűek is.

Andricz Gabriella

Szabó Tünde két éve talált rá a technikára, ám ma már minden percét a mandalakészítésnek szenteli. – Hosszú évekig dolgoztam az egészségügyben, majd rendezvényszervezőként, de éreztem, hogy valami mással kell foglalkoznom – mondta. – Egy ismerősöm, aki terápiás céllal kezdett el foglalkozni mandalafestéssel, ajándékozott meg néhány képpel, amelyek annyira megtetszettek, hogy gondoltam, kipróbálom. Kezdetben éjjel-nappal videós anyagokat böngésztem, hogy elsajátítsam az alapokat. A technika nagyon egyszerű, igazán a fantázia szab csak határt az alkotásnak. 

Szabó Tünde azt mondja, mindig a megérzéseire hallgat, előre nem tervezi meg a látványt, a kép alakul magától. – Előfordul, hogy elakadok, és később megszólít újra a kép, akkor már egyből tudom, hogyan kell folytatni – tette hozzá az alkotó. – Teljesen kikapcsol a tevékenység, alkotás közben megszűnik körülöttem szinte minden, észre sem veszem az idő múlását, ugyanakkor teljesen feltöltődöm, megnyugszom, és jól érzem magam. 

A mandala valójában egy szimbolikus diagram, amelyet a buddhisták a szent rítusok végrehajtásában a meditáció eszközeként használnak. A mandalakészítés során önmagunkból kiindulva, magunkra figyelünk, harmóniát teremtünk, mondta Szabó Tünde

Kér egy sztorit

A workshopokon a technikai tudnivalókat osztotta meg az érdeklődőkkel Szabó Tünde. – A cél, hogy a résztvevők bátrabban folytathassák otthon a tevékenységet, és hamarabb sikerélményhez jussanak – mondta az alkotó, aki már németországi, ausztriai megrendelőknek is készített mandalát. – Ilyenkor egy sztorit kérek, és annak alapján készítem el a képet. Eddig soha nem érte még csalódás a megrendelőt, mindig sikerült megéreznem a kívánságaikat. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában