Fotók

2023.11.18. 19:05

Meg kell tanulni, hogyan lehet a cukorbetegséggel élni

A cukorbetegség világnapja alkalmából a Magyar Cukorbetegek Kaposvári Egyesülete találkozót szervezett szombaton. Az előadások mellett vércukorszint mérés is várta a résztvevőket. A vármegyén kívül Komlóról is érkeztek diabétesszel küzdő sorstársak.

Góz Lilla

– Egy kis szúrás és már mehet is a mérés – mutatta hogyan méri minden nap vércukorszintjét Ferkáné Pellérdi Zsuzsanna, a kaposvári egyesület korábbi elnöke. Rajta kívül számos sorstárssal telt meg a Szent Fausztina Irgalmasság Háza szombaton. 

– A negyvenötödik szülinapon derült ki, hogy egyes típusú cukorbeteg vagyok, 24,6-os volt a cukrom akkor, immáron harminc éve inzulinozom magam – mondta Harangozó Gyuláné. Hozzátette: nagymamája is küzdött időskori diabétesszel. – Régen úgy főzték ki egy kis lábosban a tűket, azóta óriási fejlődésen mentek át a gyógyszerek, van olyan inzulin, amely a beadást követően már két perc múlva hat – jegyezte meg a kaposvári nyugdíjas.

November 14. a cukorbetegség világnapja, ez alkalomból szervezett találkozót a Magyar Cukorbetegek Kaposvári Egyesülete. 
– Somogy lakosságának közel nyolc százaléka lehet cukorbeteg – árulta el Misotáné Veress Katalin, az egyesület elnöke. Aggasztónak tartja, hogy egyre gyakoribb ez a betegség a gyerekek között is. Megjegyezte: a helyes táplálkozás és rendszeres mozgás mellett nagyon fontosak a szűrések. Csoportjuk 2016 óta szerdánként ingyenes egészségügyi szűrést végez a kaposvári Marázplastnál, ahol évente 20-30 cukorbeteget szűrnek ki.

A találkozón a vércukorszint mérő készülékekről hallhattak a résztvevők előadást és Faludy András is elmesélte saját történetét. 
– Huszonhat éves voltam, mikor két hét alatt fogytam majdnem 10 kilót és folyamatosan szomjas voltam, akkor még válogatott sportolóként tevékenykedtem és a kiemelt szénhidrát diétát követően még rosszabbul lettem, majd csapatorvosom megállapította a cukorbetegséget – mesélte a kaposvári sportoló, aki azóta már nem versenyszerűen, de mindig mozog valamit. 
– Egy év kellett, mire az inzulin mennyiséget, az étkezést és a sportolást összehangoltam szakember segítségével, oda kell figyelni több mindenre,  de ez nekem reflexből jön, mivel 12 éves korom óta kajakozok – mondta el Faludy András.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában