Gyermeki kreativitás

2023.11.12. 19:54

Mini világot teremtettek az általános iskolások

Meseivilággá változott a kaposvári Zrínyi tagiskola kiállítótere pár hétre. A harmadik osztályos gyerekek Fekete István Vuk című regényét látványos és kreatív módon dolgozták fel.

Andricz Gabriella

Diorámák, terepasztalok, mini installációk kerültek ki a gyerekek kezei közül úgy, ahogy ők elképzelték a Fekete István által megálmodott világot. Kartonpapírból, dekorgumiból, gyurmából, origami és különféle kézműves technikával készítettek tárgyakat, egy-egy mini világot teremtve, amit az olvasmányélményeik idéztek elő. 

A kötelező olvasmány feldolgozásának egy olyan módját választottuk, amit a gyerekek nagyon élveztek és lelkesen elkészítettek. Amiután elolvasták a regényt, az órán átbeszéltük a történetet, feladatokat oldottunk meg, de a kreatív munka otthon készült el, sajnos erre a heti egy-két óra rajz-illetve technika óra nem elég. Többnyire csoportban dolgoztak, de egyéni munkák is születtek.

-mondta el Horváthné Pintér Eszter tanítónő. 

Én kartonból készítettem el egy térbeli részletet, ahogy a történet alapján elképzeltem. A kisróka a kedvenc állatom, és nagyon megkedveltem Vuk történetét. Először a könyvet olvastam el, a rajzfilmet még nem láttam

-mondta el Molnár Petra. Bogdán Bori is lelkesen mesélt a készítés körülményeiről. Akik csoportban dolgoztak, majd átmentek hozzájuk a barátnői, és együtt találták ki, hogy milyen legyen a látvány. 

Igazi fát, mohát is használtunk az erdőhöz, és azt a jelenetet készítettük el, amikor Vuk elindul kiszabadítani Inyt. A rókákat hajtogatással készítettük papírból, és mindenféle őszi terméseket beleraktunk, hogy olyan legyen, mint egy igazi erdő.

 -mesélte lelkesen a kislány. 

A gyerekek nagyon gazdag fantáziával és belső képi világgal rendelkeznek, és szeretnek kreatívkodni. Azt gondoljuk, hogy ha a kötelező olvasmányok feldolgozását összekapcsoljuk azokkal a tevékenységekkel, amelyeket szívesen végeznek, pozitív élményhez jutnak, érthetőbbé válik számukra a történet és a csodálatos szókics is. Arról nem is beszélve, hogy ha az iskola többi diákja is látja a munkánkat, kedvet kap hasonló dolgok készítéséhez, és talán a kötelezően elolvasandó könyvekhez is közelebb kerülnek.

-tette hozzá a tanítónő.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában