Kiállítás

2023.12.19. 11:30

Hokedli, gyapjú, csuhé meséli el Jézus születését

Messiás született az éjszaka, betlehemi jászolban címmel nyílt kiállítás a Marcali Korzóban. Somogy, Zala és Veszprém vármegye népművészei mutatják be kerámia, csuhé, nemez vagy éppen textilből készült betlehemeiket.

Góz Lilla

Fotó: TIBOR KOVACS

Marcali Nem csak a felnőttek, hanem a gyerekek is érdeklődve vették szemügyre a Marcali Korzóban kiállított betlehemeket. – Nekem ezek tetszenek a legjobban – mutatta apjának ottjártunkkor a hároméves Bence a gyapjúból készül bárányokat. E kiállítás azért sem hétköznapi, mert a gyerekek itt meg is simogathatták a betlehemi gyapjúnyájat. 
Samuné Bogyó Hajnalka, marcali múzeumigazgató-helyettes elmondta: három vármegye népművészei hozták el munkáikat. – Az egyik kiállítótérben kerámiabetlehemek láthatóak. Van itt egy tál, amely Rómában is járt a Száz jászol kiállításon – mondta. – A másik kiállítótérben nemezből, csuhéból, fából készült alkotások kaptak helyet. 


A szennai Farkas Gergely és Farkas-Túri Enikő jóvoltából kis hokedlibetlehem is látható a tárlaton. – Azt tapasztaljuk, hogy az ünnepek közeledtével nagyon sokan térnek be a kiállításra, több felnőtt és gyermek csoport jelentkezett be – mesélte az igazgatóhelyettes. 
Megjegyezte: a fiatalok körében érthetően az állatok a legkedveltebb figurák, valamint a textilfigurákat, a babákat is nagyon szeretik. A tárlat január végéig látható a Marcali Korzóban a Veszprém Balaton 2023 EKF programsorozat részeként. A partnertelepüléseiken, Vörsön, Kéthelyen és Balatonberényben, Holládon téli ünnepkört bemutató ingyenes időszaki kiállításokat is láthatnak az érdeklődők. 
A múzeumigazgató-helyettes hozzátette: a Balaton sarkában mindig is nagy hagyománya volt a betlehemkészítésnek. – A vörsi, holládi, balatonberényi, kéthelyi csoportok bábtáncoltató betlehemezéssel járnak házról házra, s felkeresik a közösségi tereket is. Samuné Bogyó Hajnalka megjegyezte: általában egy katona mondja a beköszönő szöveget, s kér beengedést a házba. A jászolt két angyal viszi és pásztorok kíséretében adják elő Jézus születésének történetét. 
Fotók: Kovács Tibor

 

Ne csak lássák, hanem éljék is át 


– Szerettük volna, hogy a gyerekek a tárlat megtekintése mellett interaktív foglalkozáson is részt vehessenek – mondta el Samuné Bogyó Hajnalka. A múzeumpedagógus hozzátette: a téli ünnepkör hagyományaira építve az óvodások, iskolások megismerkedhetnek a lucázással, a szentcsaládjárással és a bátáncoltatással is. – Több bábot készítettünk, valamint van kicsi esztergált lucaszékünk is és festett cserépbe búzát vetettünk, valamint fazékból a lányok gombócot húztak, hogy ki lesz a jövendőbelijük – mesélte Samuné Bogyó Hajnalka. Hozzátette: kedden tartják az idei utolsó foglalkozást, a kéthelyi iskolásokkal karácsonyi díszeket is alkotnak. 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában