Nagy segítség, a hideg napokra

2023.12.07. 13:57

Kályhát adnak a rászorulóknak: tizenhét településen igényeltek segítséget a családoknak

Több mint 1700 hagyományos üzemű kályhát juttat el az ország legszegényebb településein élő kisgyermekes családoknak, egyedül élő időseknek és nehéz helyzetű embereknek a Felzárkózó települések program. Somogyban is kaptak kályhát a rászorulók.

Kovács Gábor László

Fotó: Kállai Márton

A Felzárkózó települések programban érintett falvak közül százötvennél is több kistelepülés lakói kapnak új, vegyes tüzelésű kályhát. A készülékek kiszállítása hetek óta tart, az utolsó darabokat a napokban adják át a rászorultság alapján kiválasztott családoknak, vagy egyedül élő idős embereknek. Az érintett települések többsége Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Nógrád, Heves és Baranya vármegyékben található, Somogyban 17 településen 123 kályhát osztottak ki. A legtöbbet, 14-et Pálmajorban, de Somogyfajszra, Csökölybe, Lakócsára, Táskára vagy Rinyakovácsiba is érkezett 10-10. Kőkúton öt kályha talált gazdára, a faluban a szociális tűzifából január elején is osztanak, sőt a Máltai Szeretetszolgálat is segít tűzifával. 
– Próbálunk segíteni ahol tudunk, főként krízishelyzetben, mert egy kistelepülésen sokszor nehéz az élet, és karácsony előtt sikerült települési hozzájárulásként fejenként 8 ezer forintos támogatással támogatni a családokat – mondta Boros Anikó, Kőkút polgármestere, aki úgy tudja, hogy a kályhák jó helyre mentek. 
Az egyik családhoz Gyöngyöspusztára vitték, egy másik helyen pedig egy olyan házba, ahol villany sincs. Úgy tudja, hogy a kályhák addig maradnak, amíg a családok nem tudnak maguknak sajátot vásárolni, ezért időszakonként felülvizsgálják a helyzetüket. 
Nagy Lili, az istvándi Jelenlétpont munkatársa elmondta, hogy előzetes felmérés, helyszíni családlátogatás után történt a döntés. A faluban három kályhát igényeltek és ennyit is osztanak ki. Valóban a legszegényebbek jutnak így fűtőeszközhöz, mert azokat, akik dolgoznak, megpróbálják arra ösztönözni, hogy saját maguk oldják meg a fűtést. 

A felzárkózó települések program támogatása – 2023 év december 
 

Települések Kályhák száma 
Büssü5
Csököly10
Drávagárdony5
Istvándi3
Kastélyosdombó5
Kazsok5
Kőkút5
Lakócsa10
Mike2
Nagykorpád7
Ötvöskónyi8
Pálmajor14
Pusztakovácsi5
Rinyaszentkirály10
Somogyfajsz10
Somogyszentpál9
Táska10

Forrás: Felzárkózó települések program, Máltai Szeretetszolgálat

Érzékelőt is visznek

Az új kályhákat jellemzően azokba a háztartásokba viszik ki, ahol eddig is csupán egyetlen helyiség fűtésére volt lehetőség, sok helyen pedig már régóta elhasználódott, átégett készülék helyére érkezik az új kályha. A készülékhez új kályhacsövet és szén-monoxid-érzékelőt is kapnak a családok. Somogyban a legtöbb kályhát Pálmajorban osztották ki, a faluban nagy gondot fordítanak arra, hogy segítsék a családok fűtését. A szociális tűzifát kiosztották, 2,8 köbmétert kaptak az érintettek, sőt 25 ezer forint rezsitámogatást nyújtanak a családoknak, valamint a roma önkormányzattól élelmiszercsomagot, a gyerekek mikluáscsomagot kapnak, felelte érdeklődésünkre Pozsonyi Erika, Pálmajor polgármestere. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában