Botrányos

2023.12.20. 19:29

Relikviák a szeméttelepen: teljesen kipakolták a Somogyi Sportmúzeumot

Információink szerint teljesen kipakolták a hét elején a Somogyi Sportmúzeum relikviát, melyek döntő része a szeméttelepen végezte.

Fenyő Gábor

Egykori kollégánk, Jutasi Róbert pontosan három évtizede határozta el, hogy méltó emléket állít azoknak a somogyi – és megyénkből indult – sportembereknek, akik már életükben legendákká váltak, örökre szóló sikerekkel és élményekkel örvendeztettek meg bennünket. 1993-ban kezdte el gyűjteni az érmeket, serlegeket, trófeákat, mezeket  és minden más  relikviát. Három évvel később nyitotta meg kapuit az országban egyedülálló Somogyi Sportmúzeum. A folytatás már közel sem volt ilyen örömteli; hosszú évek óta nem látogatható a Somogyi Sportmúzeum. A legnagyobb kincseket – hiszen ezek szó szerint azok – előbb a Fő utcába az Anker-házba költöztették át, majd a Kaposvár Arénában helyezték el őket.

Hétfőn és kedden egy kis teherautó jelent meg a Kontrássy utcában az 1900-ban épült ikonikus szecessziós épület előtt; ez volt az eredeti otthona majd negyedszázadon át az 1996 novemberében átadott Somogyi Sportmúzeumnak. Állítólag teljesen kipakolták a termeket és a padlást is, ahol az iratok, oklevelek, átvételi elismervények, valamint a régi sport napi-, illetve hetilapok voltak. Mind a két napon a „rakomány” a szeméttelepen végezte. Kollégánk, Gumhert Gyögy még magához tudta venni Németh Kornél 1988-ban szerzett relikviáját, két hatalmas méretű porcelánvázát. Azok is kidobásra voltak ítélve...

Az egyik ott lakó mondta, hogy állítólag már régóta nem fizettek bérleti díjat. Az időközben elhunyt Ács Lajosnak volt hozzá kulcsa; így az a kérdés is megválaszolásra vár, hogy nyitották ki és mentek be az épületbe.

Az alapító Jutasi Róbert tőlünk tudta meg, hogy mi történt.
– Az anyag nagy részét, mintegy nyolcvan százalékát úgy kaptuk meg, hogy bármikor visszakérheti a jogos tulajdonosa. Erről természetesen átvételi elismervények készültek. Ezeknek a felbecsülhetetlen értékű relikviáknak nem a szeméttelepen (lenne) a helyük... – mondta letörten Jutasi Róbert.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában