Fagy

2024.01.16. 11:24

A belvízi kacsaúsztatóból jégpálya lett a földeken

A legutóbbi összesítés alapján Magyarországon összesen 30 ezer hektár termőföldön van belvíz, és a hatalmas foltokat már jégpáncél borítja a tartós januári hidegben. Az őszi vetés csak a nemesvidi magasabban fekvő részeken van biztonságban. A repce több száz hektáron pusztult, de a búza és árpa is károkat szenved. Somogyban is megjelent a belvíz, de nem várnak tőle jelentős károkat.

Kovács Gábor László

Illusztráció Fotó: Matey István MI Hajdú-bihari Napló A belvíznek és a kitartó hidegnek köszönhetően szabadtéri "korcsolyapálya" alakult ki Debrecen-Józsa határában, a helyiek legnagyobb örömére.

Bódis József nemesvidi gazdálkodó autóval közlekedve mostanában gyakran lát belvizet, az utóbbi napokban jégtől megcsillanni az utak mentén. Jó körülmények között vetettek ősszel, szépen ki is kelt a vetés, de jött egy hosszú csapadékos időszak.     

– A földeken a lefolyástalan gödrök nagysága egy négyzetmétertől a két hektárig terjed – foglalta össze a Somogyra kiterjedő tapasztalatait. – Én ezt nem is belvíznek mondanám, de tény, hogy amikor október második felében elkezdett esni, ezek a gödrök fölteltek vízzel. Nem csoda, hiszen például Szennában 300 milliméter csapadék esett október végétől december végéig, vagyis az éves csapadékmennyiség fele két hónap alatt. A mélyedésekből nem párolgott el a víz, sőt be is iszaposodtak ezek a területek. Az a gazdának, akinek nincs szerencséje, ellenben vannak hasonló gödrei, tíz-húsz százalék terméskiesést is elkönyvelhet majd. A növényzet talán kibírja azt, ha két hétig víz borítja, de már két hónap is eltelt. Kacsaúsztató lett belőle, már csak kiskacsák kelhetnek ki majd a zsombékon, az már mindegy, hogy most be is fagyott a víz.  

Nagybajomban is megmaradt a belvíz, bár az őszi esők óta sok visszahúzódott belőle, mondta érdeklődésünkre Kis József gazdálkodó. A leginkább belvízzel sújtott terület a Kapos folyó és a Dráva ártere. Heresznyén is van bőven belvíz, felelte Rengel László, Heresznye polgármestere, aki hozzátette, hogy a jég miatt most szivattyúzni sem lehetne. A Dombóvártól Kaposvárig tartó vasútvonal mentén támadtak belvizes foltok, állapította meg Zsalakó Ernő, Baté polgármestere, aki szerint a hat-hét évvel ezelőtti vasúti felújítás technikája is felelős lehet ezért a jelenségért. Visszaemlékezett arra, hogy ifjú korában korcsolyáztak a gyerekek a hasonló pangó vizek jegein, de ma már ez nem jellemző. A talajmunka műveletekkel lehet megelőzni a belvíz okozat károkat, elvezetni a vizet, árkokat építeni, de ahol tényleg nagy a baj, ettől sem lehet csodát várni, mondta Lackovics Sándor, a magyaratádi Barátság MGTSZ elnöke. Megkérdeztük a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) somogyi igazgatóságát, tőlük megtudtuk, hogy nincs nyilvántartásuk a belvizes területekről, de összességében nem tartják jelentősnek a nagyságukat.       

 

Újra kell vetni majd a kipusztult gabona helyén

A szakemberek szerint az érintett gazdák egy része tavaszi búzával, zabbal, árpával kényszerül majd újravetni a földet, de nőni fog a kukorica aránya is. Egész Európáról elmondható, hogy a bel- és árvizek következtében 2024-ben magasabb költséggel kevesebb kalászos terem az idén, repcéből levesebb lesz, a kukorica területe pedig növekedni fog. Most 30 ezer hektárt érint a hazai belvíz, emellett a szántóföldi növénytermesztők nyilvántartanak károsan túlnedvesedett talajt is, aminek nagysága nagyjából másfél-kétszerese a belvizes területnek, mondta Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke. Bíznak benne, hogy az időjárás változásával a vizek felszívódnak, elpárolognak a termőföldről. A helyzet nem rossz a talajon, a csapadék és a vetések tekintetében, de a hótakarót hiányolják. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában