Jéghátán

2024.01.14. 19:30

Hiába veszélyes még a jég a Desedán, sokan húztak korcsolyát

Igaz, hogy nincs kijelölt jégpálya a Desedán, mert a jég vastagsága még nem elég a biztonságos korcsolyázáshoz, ennek ellenére sokan hódoltak a téli sportnak és merészkedtek rá a veszélyes jégtakaróra.

Góz Lilla

Fotó: Lang Róbert

Csak a legbátrabbak mertek a tó belső részén korcsolyázni. – Nagyon reped, nem itt megyünk be – próbálgatta a jeget Kunsági Péter. Talált egy part közeli részt, ahol a jég biztonságosabbnak tűnt, levette cipőjét és korcsolyára váltott. Rajta kívül legalább két tucatnyian hódoltak a téli sportnak.  

Én fél órát tanakodtam, hogy rámenjek-e, csak a part mellett korcsolyázok, azt mondták, itt sekély a víz, ha beszakadok kihúznak 

– mondta mosolyogva Judit, aki a lányával fedezte fel a Deseda magyaregresi szakaszát. Raskoványi Gyula a partról fotózta leányát és unokáját. 

Én még a Dózsa pályánál tanultam korcsolyázni, a lányom pár évesen felcsatolós korcsolyával kezdte a Desedán, aztán jöttek a cipős korcsolyák és mikor hazajön Pécsről, van egy kis jég, akkor mindig kijövünk 

– mondta el a nyugdíjas férfi. Hozzátette: régen 3-4 héten át be volt fagyva a Deseda, sok szép téli emlék köti ide családjukat. 

Voltak, akik inkább a séta mellett döntöttek a szombati napon, a gyerekek pedig a part mentén a jégtörést élvezték. A napokban adta ki a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság, hogy a Balaton parti sávjának egyes részein és a kikötőkben kialakult 2-3 centiméteres jég, de a sportolásra, közlekedésre alkalmatlan.

 Az állóvizek jege akkor tekinthető szilárdnak, ha vastagsága eléri vagy meghaladja a 10 centimétert és jó minőségű a szerkezete. A következő napokban sem várható, hogy ez a vékony jégréteg lényegesen hízzon, hiszen hét közepén már tíz fok közelében alakulhat a nappali hőmérséklet.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában