Emléknap

2024.01.23. 17:22

A hazatérés volt az egyetlen reményük

A kaposvári vasútállomáson kedden emlékeztek meg az elhurcolt németekről A magyar országgyűlés még 2012-ben nyilvánította január 19-ét a magyarországi németek jogfosztásának és elhurcolásának emléknapjává.

Harsányi Miklós

Fotó: Muzslay Péter

Ebből az alkalomból kedden délután ünnepséget tartottak a vasútállomásnál, ahol Neuer Rosenchor énekkar is fellépett egy rövid műsor erejéig.
Előbb Máté Ernő, a kaposvári Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke németül emlékezett meg, utána Schlichter Györgyné, a Kaposvári Német Közhasznú Egyesület elnöke magyarul köszöntötte a rendezvény résztvevőit.
– 1946-ban ezen a napon indultak az első vonatok a kitelepítésre ítélt honfitársainkkal – mondta Schlichter Györgyné. – 1948-ig 185 ezer személyt fosztottak meg a magyar állampolgárságától és a vagyonától. A mai napon azért gyűltünk össze az emlékmű előtt, amelyet a német nemzetiségi önkormányzat 2017-ben hozott létre, hogy erre az eseményre emlékezzünk.

Schlichter Györgyné hangsúlyozta: az emlékmű egy bőrönd a vasútállomáson, melynek kétféle jelentése van. Egyrészt arra utal, hogy legfeljebb egy kis bőröndnyi holmit vihettek magukkal az elűzöttek, másrészt tudatosítja a helyszín, hogy az utazás vonaton, marhavagonokban történt. A megemlékezésen elhangzott: a kitelepített rokonaik mesélték, a kezdeti időben szinte egyetlen reményük az volt, hogy majd csak hazatérhetnek valamikor. Mert a hazájuk Magyarország volt és ezt így is érezték még évtizedek múltán is.
A megemlékezés koszorúzással ért zárult. A Neuer Rosenchor kórus dalait Harsányi László kísérte tangóharmonikán.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában