Jegyzet

2024.01.03. 09:34

Komoly év

Kovács Gábor László

Komoly évnek nézünk elébe, de azért még besöpörhetünk néhány vicces morzsát szilveszter múltán is. Olvasom, hogy véletlenül valódi eredményként közölt egy belső használatra szánt, április elsejére született humoros írást egy rangos, tudományos folyóirat. A megdöbbentő, hogy az esetre csupán három és fél évvel később derült fény, különös körülmények között. 

A szöveget a szerzők belső használatra szánták, hogy a biológusok együtt mulathassanak a hihetőnek tűnő, ám valójában képtelenségnek számító állításokon. Azonban a proteinszerkezetekről szóló tréfás tanulmány egy szerkesztői hiba miatt véletlenül a lap rendes cikkei között látott napvilágot. A szerkesztőség később nem javította a hibát, és ennek az lett a következménye, hogy évekkel később a folyóiratnál meglepődve azt tapasztalták, hogy a tanulmány hozott valódi tudományos hivatkozásokat, vagyis néhány kutató egyszerűen nem vette észre, hogy az eredeti cikk viccből született. 

Mindenki söprögessen a saját háza táján, így jutott eszembe erről a hírről a Somogyi Hírlapban 17 éve megjelent április elsejei cikk, amelyben a kőröshegyi völgyhíd omlásveszélyét vizionálták kollégáim. Ám mi akkor időben szóltunk, hogy csak egy szórakoztató tréfáról van szó. A valóság képlékeny, ezért nagy a felelősség azokon, akik állítanak valamit. 2024-ben még inkább figyelnünk kell arra, hogy ne tévesszenek meg bennünket a valódinak tűnő tények. Író és olvasó felelőssége közös, és egyre hangsúlyosabbá válik az előttünk álló esztendőben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában